Deel deze blog

Breinboek van Margriet: Onze ijsberg smelt

Breinboek van Margriet:  Onze ijsberg smelt

Met dit gemakkelijk leesbare boekje laten John Kotter en Holger Rathgeber zien hoe je met veranderingen kunt omgaan. Vanuit de verandering ontstaan er mooi kansen. Het boekje is geschreven voor teams en organisaties en is de opvolger van ‘wie heft mijn kaas gepikt?’ Kotter is een expert op het gebied van leiderschap en verbonden aan de Harvard Business School. Rathgeber ontwikkelde en training op basis van het gedachte goed van Kotter.  Hij werkte jarenlang in directiefuncties bij Motorola en Becton Dickinson en is nu werkzaam bij Kotter International.

Waar gaat dit boek over?

Het gaat over een kolonie van pinguïns, met Fred in de hoofdrol, die in paniek raken omdat de gletsjer waarop ze leven gaat smelten. Na de eerst stress gaan ze samenwerken en bieden ze het probleem op een duurzame manier het hoofd.

Vanwaar dit boek?

Ik kreeg dit boek als leesmateriaal tijdens een seminar ‘verander psychologie’ van Ben Tiggelaar. Omdat het een mooi klein boekje is ben ik er gelijk op de weg terug aan begonnen en in één ruk het boekje uitgelezen.

Waarom word je brein er blij van?

Het boekje leest makkelijk en het verhaal, een fabel, is eenvoudig te lezen maar zet wel aan tot denken, Het geeft inzicht over hoe je als team veranderingen kunt bewerkstelligen. Bovendien als je al eens een verandertraject hebt meegemaakt kun je, je heel gemakkelijk identificeren met één of meerdere pinguïns

Wat is je favoriete citaat?

Ik kan het niet alleen! Soms moet je je ego en eigenwijsheid aan de kant zetten en samen kijken naar de verandering die mogelijk zijn.

Welk inzicht wil je delen?

Het boekje laat mij inzien dat we door samen te werken aan veranderingen sterker worden. Het heeft mij aangezet om eerder een stap naar voren te doen en niet af te wachten of iemand anders de lead pakt. In een aantal stappen kan ik samengroeien. Hoe mooi is dat.

Waarom moet iedereen dit lezen?

Het is handzaam en leest lekker weg. Omdat je, je gemakkelijk identificeert is het een feest van herkening. Ook voor iedereen die aan het begin van een organisatieverandering staat is het een aanrader! Met verandering kun je groei bewerkstelligen!

Welke vraag wil je stellen aan de Blij in je brein community?

Hoe ga jij om met verandering? Ga je gelijk op de barricade of ga je eerst op onderzoek naar de waarom van de verandering?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.