Deel deze blog

Genieten doe je zo

Genieten doe je zo

Elke maand een nieuw thema! De maanden juli en augustus hebben we op Blij in je brein aandacht voor genieten. Hoe vaak zeg je het zelf wel niet tegen een ander? Geniet ervan! Heb je genoten van je dag? Ik ga er eens lekker van genieten! Makkelijk gezegd en altijd goed bedoeld, maar hoe doe je dat nou, genieten? Ik geef graag een aantal tips om te genieten van het nu. 

Leef bij de dag

Genieten en geluk is aan elkaar verbonden. Het gevoel van geluk komt soms zomaar ineens bij je binnen.  Het is een ongrijpbaar gevoel dat soms net zo snel weer verdwenen is als dat het is opgekomen. Geluk oproepen en ervan genieten lukt het beste als je leeft in het nu. Je bent je bewust van wat je nu meemaakt. Zelf ervaar ik, nu ik bewuster bezig ben met het moment van nu, dat ik meer ruimte heb voor genieten. Genieten van de dingen die vanzelfsprekend zijn en die ik daardoor nog meer waardeer. Ik leef meer bij de dag, want het gaat om nu en niet om straks. Straks kan je geen geluk geven, nu wel. Het is bewezen dat hoe vaker je geniet, hoe gelukkiger je bent.

Om je genietmomenten een boost te geven geef ik een aantal tips!

Luister naar muziek

Probeer als je naar muziek aan het luisteren bent, met volle aandacht te luisteren. Je moet dan natuurlijk wel een muziekstijl uitkiezen waar je van houdt. Luister naar de tekst of melodie en laat deze bij je binnenkomen. Sluit je ogen en concentreer je op de klanken en geniet met volle teugen van muziek. Voel je de behoefte om te bewegen, nou wat let je. Ga staan en laat je lichaam meebewegen op het ritme van de muziek.

Kijk eens om je heen

Wees je bewust van de dieren, kinderen en andere mensen om je heen. Geniet eens met volle aandacht van een spelende hond of kat. Kijk eens naar buiten en geniet van spelende kinderen, of van je eigen kind als je die hebt. Neem het spel in je op en concentreer je op degene die speelt. Geniet van wat je ziet en van wat anderen doen. Geniet van de buurman die jouw pad veegt, of van die onbekende die naar je zwaait in het voorbij gaan.

Ga de natuur in

Waar ik persoonlijk ook altijd heel erg van kan genieten is de natuur. Of je nu in je eigen tuin zit of je maakt een wandeling of fietstocht in de natuur. Let dan eens op wat je allemaal ziet.  Blijf eens stilstaan om een zonsondergang te bekijken of een mooie lucht met wolken. Maar ook de bloemen die bloeien of de herfstbladeren die zijn gevallen, zij zorgen voor mooie kleuren en geuren. Maak in gedachte een foto van dit moois of snuif eens diep en laat de geuren binnekomen. Geniet van alles wat de natuur je geeft.

Neem iets lekkers

Verwen jezelf eens met een lekker drankje en/of lekkere hapjes. Of geef af en toe, toe aan je behoefte aan chocolade. Doe dit wel met mate, want alles waar te voor staat is niet goed voor ons. En juist door het exclusief te maken kun je er meer van genieten. Op het moment dat het een gewoonte wordt, wordt het genieten ineens een stuk minder.

Weer even kind zijn

Als het gaat regen dan zoeken we vaak snel een droge plek op. Maar doe het eens anders. Ga er juist op uit. Trek (warme) kleren en laarzen aan en geniet eens van de regen. Voel de druppels, stamp als een kind in de plassen en ruik de geur van de regen in de natuur.

Mobiel aan de kant

Stel dat je een keer ergens op moet wachten of je verveelt je even, doe dan een keer niets. Laat die telefoon in je tas en kijk gewoon eens om je heen en ervaar de omgeving en de mensen die je ziet. Af en toe je gedachten gewoon laten gaan is heerlijk, maar probeer wel in het moment te blijven. Terugdenken aan die momenten die een glimlach op je mond toverden, laten je opnieuw genieten. Ook al zeggen we dat je in het moment moet zijn, dit is een beproefde methode om te genieten. Voor je het weet zit je weer met een brede glimlach op je gezicht.

Me-time

Elke dag een momentje voor jezelf inplannen is er ook eentje waarvan ik zeg ‘gelijk omarmen’. Trek jezelf terug met een goed boek, neem een warm bad of ga heerlijk winkelen. Kies elke dag voor een andere activiteit, dat werkt het best.

Elke dag genieten

Ten slotte: probeer op een dag, hoe druk deze ook kan zijn, lichtpuntjes te zoeken. Het zit vaak in de kleine dingen, zoals die lekkere koffie, een goed boek, de geur van eten of een knuffel. Sta eens vaker stil bij je genietmomentjes. Je zult dan merken dat het iets met je doet, je lichaam ontspant en je brein voelt lichter. Het geeft je nieuwe energie en je kunt met een goed gevoel weer verder met waar je mee bezig was.
Genieten van het leven is een kunst en je kunt er echt beter in worden. Vraag jezelf regelmatig af of je aan het genieten bent. Is dat niet zo, probeer dan de situatie te veranderen zodat je wel kunt genieten. De situatie gooit nooit roet in het eten, wel je gevoel en aandacht.

De vakantieperiode is weer aangebroken. Meer tijd om te genieten van alles om je heen! Ik ben benieuwd waar jij zo van kan genieten? Laat je me het weten? Zelf geniet ik enorm van de rust om mij heen, in de tuin bv met een mooi boek en een lekker verkoelend drankje. De vogels horen fluiten en de warmte van de zon. Heerlijk!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.