Deel deze blog

Het ‘Middagdutje’ hét recept voor een gezond leven’?

Het ‘Middagdutje’ hét recept voor een gezond leven’?

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar is dit wel zo? Veel mensen delen hun bedtijd anders in. Van bifasisch slapen - een korte nacht en een siësta - tot zes dutjes van twintig minuten. Wat is hier van waar? En is dit ‘slaaphacken’ een gevaar voor de gezondheid?

Slapen in blokken

Historisch gezien lijkt bifasisch slapen onze voorkeursvorm van nachtrust. Tot in de 19de eeuw sliepen wij in het Westen in twee blokken: op tijd naar bed, om dan in het holst van de nacht wakker te worden. In die wakkere periode waren mensen vrij actief: ze gingen op bezoek bij elkaar, musiceerden en lazen, en het is ook het beste moment om de liefde te bedrijven. Daarna sliepen ze weer verder. De periodes werden ook echt als de eerste en de tweede slaap omschreven. 

Aan één stuk door

Die zogenaamde bifasische slaap zou volgens experts hét patroon zijn dat de natuur voor ons in gedachten had en dat wij verstoord hebben door de gloeilamp en de achturige werkdag. Het blauwe licht van gsm’s en iPads deden er vervolgens nog een schep bovenop. Monofasisch slapen – zeven tot acht uur in een ruk — komt haast alleen in ontwikkelde, geïndustrialiseerde landen voor.

Tijd voor siësta

Veel ‘normaler’ is hoe men zich in de siëstaculturen organiseert: een nachtslaap, aangevuld met een lang dutje om de biologische dip rond de middag te compenseren. Pre-industriële samenlevingen doen het nog steeds zo. Al gaan ze veel vroeger onder zeil dan wij: zo’n twee tot drie uur na zonsondergang.

Powernap

Wat voor slaper ben jij? Ik ben het type slaper dat zo rond de 7 á 8 uren slaapt. Waarom? Omdat dit mijn gewoonte is Sleeping
Totdat ik me eens ging verdiepen in de kunst van slapen had ik hier nog nooit over nagedacht. Maar nu denk ik, en zeker na me te hebben verdiept, dat een powernapje helemaal nog niet zo gek is! Het zou denk ik best wel goed voelen als ik luister naar mijn lichaam en toegeef aan een rust moment om daarna geconcentreerd en verfrist weer verder te werken.

Nachtelijke inspiratie

Of toch misschien Tweefasig slapen eens uitproberen…. “De nachtelijke flow” voor mij op het eerste gezicht een bizarre patroon. Om 21:00 gaan slapen en dan rond 1:00 uur weer op staan en aan het werk gaan tot 6:00 uur en dan je bedje weer opzoeken en slapen tot 9:00 uur. Zo haal je de zeven uur slaap en win vijf magische uren waarin je ononderbroken kan doorwerken zonder gestoord te worden en bovendien zegt men dat “de nacht een heel inspirerende periode is”.
Nu weet ik niet of het laatste iets is voor mij, ik ben best wel gehecht aan mijn “slaapgewoonte” Upside down

Wel ben ik benieuwd wat voor slaper jij bent? 
En wie durft het experiment aan te gaan van tweefasig slapen? En hier een blog over te schrijven.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.