Deel deze blog

Hoe houden we het vol?

Hoe houden we het vol?

Mis jij je collega’s ook zo?

Alle dagen thuis aan het werk wat doet dit met jou? Ik merk dat ik, ondanks alle dag- weekstarts, bila’s en andere vergaderingen via teams toch wel mijn collega’s mis. Ik mis het even bij elkaar aan  het bureau buurten, ff kletsen. Ik heb ook last van “te weinig koffie” daar waar anders mijn collega’s en ikzelf wisselend even een rondje halen ben ik nu aangewezen op het thuisfront. Samen lunchen lukt prima maar die koffieronde…. daar moeten we nog even aan werken. Het gevolg is nu dat ik minder drink, en meer uren aan het werk ben. Eigenlijk is de conclusie dat ik niet goed voor mijzelf zorg. Ook mijn brein heeft  behoefte om gezond te blijven. Hoe kan dat?

Er gebeurt nu behoorlijk veel in onze hersenen

We moeten wennen aan de nieuwe situatie en zijn daardoor soms minder productief. Dit komt door de onzekere situatie waarin we zitten. Ons brein draait nu overuren door deze ‘onzekerheid' en ‘verandering’ en dát kost ons brein veel energie. We zijn opzoek naar veiligheid, dat verklaart ook waarom we ‘hamsteren’. Door een buffer aan te leggen creëren we een bepaalde veiligheid en rust. Deze komt voort uit de overlevingsmodus waar ons brein automatisch naartoe schakelt.

Tips om je brein mentaal, fysiek én sociaal zo gezond mogelijk te houden 

Tip 1: deel je dag in

Maak alle dagen een schema van alle activiteiten die je moet en wil gaan doen. Dit kan persoonlijk maar ook voor het hele gezin. Plan de taken in, in  een rooster waarbij je uitgaat van maximaal 16 halve uren en wissel deze af met beweging. Na een half uurtje mail te hebben beantwoord, ga je even met de hond erop uit of je pakt de stofzuiger en doet een huishoudelijk klusje. Op deze manier breng je structuur aan én zorg je ervoor dat je niet continue achter je beeldscherm zit.

Tip 2: stel een lijst samen met “hier word ik blij van” activiteiten

Om het thuiswerken vol te houden en ervoor te zorgen dat jij en je eventuele gezinsleden het leuk hebben samen, is het mooi om een lijst op te stellen van dingen waar je blij van wordt. Dit kunnen dingen zijn die je alleen doet, voor elkaar doet of samen. Voor mij is dat checken of alles goed gaat bij mijn vrienden, of dat spannende boek gaan lezen. Maar ook de spelletjes- of filmavonden met mijn gezin zijn weer opnieuw uitgevonden. Het werkt goed in je brein als je alle dagen iets van dit lijstje doet. Dit levert namelijk dopamine op, dopamine is voeding voor ons brein die ervoor zorgt dat we het “binnen blijven” volhouden! Het zorgt namelijk voor tevredenheid.

Tip 3: streep de dingen van je to do lijst af

Als je een planning van de dag hebt gemaakt dan werkt het heel goed om deze af te vinken als je klaar bent. Persoonlijk word ik altijd erg blij als ik weer iets kan doorstrepen. Aan het einde van dag kan ik precies zien wat ik allemaal heb gedaan. Ook voor kinderen werkt dit heel goed! Wie herinnert zich niet de stickers die je op school van je juf kreeg als je alles goed had gedaan. Dit werkt motiverend Blush

Tip 4: onderhoud sociale contacten

Om het vol te houden is het ook belangrijk dat je in verbinding bent met elkaar. En je zult zien dat er veel creatieve mogelijkheden zijn. Ga je iedere vrijdagavond met vrienden de kroeg in, plan het uitje dan nu via FaceTime of Google Hangouts. Je schenkt je eigen drankje in en kletst bij. Dit doet mij denken aan de Amerikaanse feestjes die wij vroeger hadden, dan nam je ook zelf iets te drinken en eten mee! Het enige verschil is de virtuele omgeving, maar dat past toch ook wel weer bij deze tijd. Check ook wat vaker hoe het gaat met de oudere mensen om je heen. Dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook goed voor jou. Door goed te doen, prikkel je jouw beloningssysteem in de hersenen. Dat zorgt ervoor dat je jezelf goed voelt.

Het maakt het leven net iets makkelijker

'De komende periode ziet er anders uit dan we gewend zijn.’ Zodra je déze gedachte accepteert, ben je al een flink eind op de goede weg. Accepteer dat je eventuele gevoelens van angst en onzekerheid daarbij heel normaal zijn. Deze gevoelens mogen er zijn. Praat erover, maar blijf er niet in hangen. Het gezegde is niet voor niets: 'gedeelde smart is halve smart'. Samen staan we sterk!!

Heb jij nog een tip om het beter vol te houden? Deel het hieronder met de community. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.