Deel deze blog

Hoe vergroot ik mijn veerkracht?

Hoe vergroot ik mijn veerkracht?

Wat hebben we toch een behoefte aan veerkracht in deze bijzondere tijd. Er lijkt geen einde aan te komen, Covid19 heeft ons behoorlijk in de greep. De maatregelen worden niet versoepeld was de boodschap van afgelopen dinsdag. Het vraagt veel van onze veerkracht.

Veerkracht zegt iets over de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven Veerkracht zorgt ervoor dat we weer verder gaan op het pad van ons leven. Soms is het een keerpunt of het bepaalt de afslag die je neemt. Maar ook vaak ga je gewoon verder op de ingeslagen weg,

De elasticiteit van veerkracht

Bij het woord veerkracht denk ik naast een veer, ook aan een elastiekje. Elastiek kan ervoor zorgen dat je  terugschiet in de oorspronkelijke vorm. Maar zo eenvoudig is dat niet. Het is maar de vraag of je in je oorspronkelijke vorm terug wil en kunt komen. Door de dingen die gebeuren in je leven kun je soms ook tot  nieuwe inzichten zijn gekomen. Teruggaan naar hoe het was is dan het laatste wat je wil. Soms is het zelfs niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld een fysieke beperking hebt overgehouden aan een ongeval. Je kunt dan niet gelijk, of soms helemaal niet meer terug naar hoe je was voor het ongeluk.

De wetenschaper aan het woord

Wetenschappelijk onderzoek vertelt ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht  aangeboren of kan je veerkracht aanleren? Kan je, je  veerkracht laten groeien?

Michael Portzky, neuro- en klinisch psycholoog verbonden aan de Gentse universiteit, onderzoeker en schrijver van de boeken veerkracht en jongerenveerkracht, ontdekte dat veerkracht in hoge mate aangeboren is en dat je het niet kunt vergroten. Hij ontwikkelde een vragenlijst om veerkracht te meten en kwam er achter dat de deelnemers aan het onderzoek gedurende hun hele leven ongeveer hetzelfde scoorden op veerkracht.

Portsky geeft aan in de basis kun je dus niet veerkrachtiger worden en is het niet mogelijk om iemand meer veerkracht te geven. Wat wel mogelijk is, is om ervoor te zorgen dat er bij tegenslag een kleiner beroep wordt gedaan op je veerkracht en je daardoor makkelijker herstelt.

Waar kun je wel zelf invloed op hebben?

Waar we wel iets aan kunnen doen zijn zaken waar we zelf invloed op hebben. Je bepaalt zelf hoe je omgaat met je energie. Weet dat je altijd een keuze hebt, dus nee zeggen mag. Het is soms even zoeken naar de juiste balans en daar in te blijven is soms lastig. Lees hieronder waar je zelf wel invloed op kunt hebben.

1: Een gezonde stressniveau

Als je beter omgaat met stress wordt er een minder groot beroep gedaan op je veerkracht en zo heb je meer rust en tevredenheid in je leven. Je kunt dit op twee manieren beter omgaan met stress namelijk emotiegericht en probleemgericht. Bij de  emotiegerichte manier van benadering leer je omgaan met de negatieve emoties, bijvoorbeeld door afleiding te zoeken of te gaan sporten. Bij de probleemgerichte manier probeer je de oorzaken van het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld door een andere baan, of hulp te zoeken. De ene vorm is niet beter dan de andere. Sterker nog, vaak heb je beide manieren nodig.

2: Positieve groeimindset

Positiviteit heeft een directe invloed op de gezondheid. Optimisten ervaren meer positieve emoties waardoor hun afweerstelsel wordt gestimuleerd. Met een positieve groeimindset ben je milder voor jezelf en je omgeving, je hebt meer compassie. Het zorgt er ook voor dat je openstaat voor nieuwe dingen. Je kunt daardoor vaardigheden ontwikkelen. Hiermee geef je jezelf ruimte om te veranderen en groeit je zelfvertrouwen.

3: Leef gezond

Ziek zijn doet een enorm beroep op je veerkracht. Iemand die ziek is kan minder goed tegenslagen verwerken dan iemand die gezond is. Wat kun je doen om meer grip op je gezondheid te krijgen? Je zou kunnen werken aan de ‘big five for a healthy life’:  gezonde voeding, voldoende  beweging,  voldoende slaap,  stressvermindering en sociale interactie.

4: Verbinding met anderen

Als je regelmatig fijne sociale contacten hebt met anderen dan heeft dit een  positief effect op je gezondheid. Het heeft impact op je bloeddruk en je afweersysteem. Verbinding zorgt er ook voor dat je eigenwaarde groeit. Nu is dit lastig op dit moment omdat we door corona toch wel hierin beperkt worden. Maar probeer hier creatief in te zijn, bel eens wat vaker of schrijf een brief, ja op de ouderwetse manier, gewoon met de pen en dan de brief op de bus. Of toch via de social kanalen die er zijn. Het maakt niet uit hoe, maar zoek contact met anderen!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.