Deel deze blog

Ik puzzel, jij puzzelt, wij puzzelen

Ik puzzel, jij puzzelt, wij puzzelen

Vanaf het moment dat we het advies van Rutte kregen om ‘binnen te blijven’ zijn er net als ik veel mensen die weer oude hobby’s hebben opgepakt. De puzzels zijn van zolder gehaald en afgestoft, de haaknaalden zijn opgepoetst of je zit ineens weer op zolder en heb je, je treintjes en spoorbaan weer opgesnord, opgezet en regel je het treinverkeer weer op jouw eigen manier. Ook bij ons thuis hebben we de van Haasteren puzzels weer op tafel. Op het nieuws hoor je ook al het bericht dat de puzzels de webshops uitvliegen!  Wat maakt nu dat we dit doen?

Waarom is puzzelen goed voor ons?

Mindfulness

Volgens het NRC is puzzelen het nieuwe mindfulness: het is goed voor je hersenen, en brengt even afleiding van alles wat er aan de hand is in de wereld. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder klopt dat helemaal. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat het kan bijdragen aan het leegmaken van je hoofd, vooral in tijden zoals deze. Echt leegmaken van je hersenen doet het niet, want puzzelen vergt veel aandacht. Maar het kan er wel voor zorgen dat je negatieve emoties en stress sneller vergeet, waardoor je hoofd wel leger voelt.

Puzzelen tegen stress

Hoe moeilijk een puzzel ook is, ze helpen ons te ontspannen. Als je een puzzel legt, gaan je hersenen namelijk in de alfa-staat, een staat waarin we alert zijn maar toch ontspannen. Het zorgt ervoor dat je minder stress hebt, je stemming verbetert en je beter kunt leren.  Elke keer dat je een puzzelstukje weglegt op de juiste plaats komt het stofje dopamine vrij in je hersenen. Dit wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel én zin om de puzzel af te maken. Verder zit je in een goede houding tijdens het puzzelen en focus je jezelf op 1 ding. Je hebt afleiding en er is minder ruimte in je brein om te piekeren. Want ja dat doen we toch wel in deze bijzondere tijd.

Puzzels op sociale media

Zelf heb ik ontdekt dat de puzzeltjes die er momenteel veelvuldig op Facebook gedeeld worden ook nog een ander doel dienen. Het zorgt voor verbinding! Want als je de goede oplossing hebt gegeven dan ontvang je een bericht van diegene die de puzzel gepost heeft. Je krijgt dan de uitnodiging om hem zelf te delen en anderen uit te dagen. En dat is het moment om ook even aan die ander te vragen hoe gaat het met je? Zo heb je dan ineens weer contact met een nicht uit Canada of een nicht van je moeder, die je allang uit het oog bent verloren. Zo zie je maar dat het meer is dan een leuk tijd verdrijf!

Even ons brein aan het werk zetten

Dit is een van die leuke sommetjes Blush pieker maar even of juist niet en zie je het metéén. Volgende week kom ik met de oplossing!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.