Deel deze blog

Is angst een slechte raadgever?

Is angst een slechte raadgever?

Als yogadocent mét angststoornissen word ik tijdens deze bijzondere coronaperiode enorm op de proef gesteld. Hoe ga jij om met jouw angsten? Graag deel ik mijn verhaal met je én vertel ik je hoe je jouw angsten om kunt zetten naar vertrouwen.

Ik ga de uitdaging aan

Jaren geleden maakte ik de stap om ZZP yogadocent te worden. Mijn liefde, mijn leven. Dat ging gepaard met veel angsten. En achteraf gezien valt het gelukkig toch wel mee. Elke keer neem je je voor dat het anders gaat doen. En zo sta ik nu weer voor een uitdaging. Na 15 maart zaten mijn partner Eelco en ik allebei thuis. Tja, wat doe je dan? Ons ondernemersbloed borrelt en we maakten online yogalessen. Eelco zorgde voor de muziek, hij speelt graag op klankschalen of op de handpam. Het resultaat: technisch en kwalitatief goede lessen mét prachtige bijpassende muziek.

Toch is daar de angst

We pakten het zo goed op en toch blijft dat knagende gevoel op de achtergrond: “Ga ik het redden”? Ik had een goedlopende yogastudio. “Komen de mensen terug?” Dus de angsten machine draaide op volle toeren. Wat ga ik nu doen? Ga ik in mijn “oude” angsten toelaten óf sla ik een nieuwe weg in? De weg van het vertrouwen.

Tegenpolen

Vertrouwen en angsten zijn 2 tegenpolen. Maar tevens de grootste uitdaging die er is. Want als je leert vertrouwen, hoeft er geen angst te zijn.  Je vertrouwt immers op het leven, dat als je meedeint, altijd weer op je pootjes terecht komt. We creëren angst omdat we het lastig vinden om te vertrouwen op die goede afloop, of omdat we niet durven vertrouwen op onszelf.  Het is eigenlijk een soort valse controle op het leven; als ik van het ergste uitga, dan valt het altijd mee.  Deze angsten creëren ook nog eens een vervelend gevoel. Dan is de vraag: hoe creëer je vertrouwen? 

Vertrouwen creëer je zo

Door elke keer als je in een angst komt, je een ademhaling techniek gaat doen die ik hieronder ga beschrijven. Elke keer gaat het erom dat als je een angst voelt, jezelf terugbrengt naar je lichaam. En dat kan heel makkelijk met de adem. Weet dat een angst moment ook een chemische reactie in het lichaam is, waarbij adrenaline wordt geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat als er een beer achter je aan zit, je de keuze kan maken om te vluchten. Maar als je dus in een angstmoment zit, hoeft dat niet, je hoeft alleen de fight or flight reactie te verlagen. 

Leren van de situaties

En weet ook, dat vertrouwen komt door de situaties die zich aandienen. Ik weet, dat ik door de lessen van het leven altijd achteraf zeg: het valt wel mee. Ik kan dit. En elke keer biedt het leven lessen zodat we telkens weer een laag van die ui mogen afpellen. Zodat je dichter bij jezelf mag komen.

Veel plezier met de ademhalingstechniek!

Graag deel ik een ademhalingsoefening met je, probeer het eens. Misschien vind je het lastig, lukt het niet in één keer. Dat geeft niet, het is al mooi dat je bewust met je ademhaling bezig bent.

Ga lekker liggen op je rug. Plaats eventueel en kussen in je knieholte om je rug beter te ontspannen. Maak even contact met je ademhaling. Neem waar of de adem hoog zit of laag. Breng hem naar je navel. Voel op de inademing hoe de navel omhoog gaat, en voel op de uitademing hoe de navel weer rustig zakt. Doe dit een aantal keer voor jezelf.

  • Op de eerste inademing breng je de ademhaling richting de longen, uitademend laat je de ademhaling gaan, 
  • Op de tweede inademing breng je de ademhaling richting de navel, uitademend laat je de ademhaling weer gaan, 
  • Op de derde inademing breng je de ademhaling richting je billen, uitademend laat je de ademhaling weer gaan, 
  • Op de vierde inademing breng je de ademhaling richting je benen, uitademend laat je de ademhaling weer gaan, 
  • Op de vijfde inademing breng je de ademhaling richting je voeten, uitademend blijf je met de aandacht bij je voeten, 
  • Op de laatste inademing visualiseer je dat je de adem van je voeten helemaal omhoog brengt naar je neus. Dit gebeurt in een halve cirkel en buiten je lichaam om. Van je voeten naar je neus. Op een uitademing laat je rustig de ademhaling weer gaan.

Deze oefening kun je zo vaak herhalen als je wilt.

Laat je me weten of deze oefening werkt voor jou. Je mag mij altijd vragen om meer tips! 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.