Deel deze blog

Je hoofd leegmaken

Je hoofd leegmaken

Hoe doe je dat? Dat kan door te gronden. Voor de zomervakantie van start ging heb ik in samenwerking met @ en @ van de community Blij in je brein mijn eerste webinar ‘Door welke bril kijk jij ’georganiseerd en gegeven. Wat was dit leuk om te doen en wat een succes. Ja het was in mijn enthousiasme misschien iets te lang maar ik ben dan ook zo enthousiast dat ik jullie alles wil vertellen over hoe je met angst kunt omgaan.

Monnikenwerk

Tijdens het webinar merkte ik dat er nog wel behoefte was aan een verdieping op het onderwerp gronden. In de tijd van de lockdown liep mijn hoofd over; hoe en wat nu verder? Wat ik ging doen is met een aardappelmesje alle onkruid tussen de tegels weghalen. Zittend op de grond. Ze noemen dit ook wel ‘monnikenwerk’. En dat is misschien ook de reden waarom monniken dat deden. Om niet in het hoofd te zijn dat is één, maar ook het bezig zijn met de tuin is een manier van gronden. 

Rustig worden

Heb je weleens in een bos gelopen? En zag je dan zo’n stam van een omgehakte boom? Ga daar maar eens op zitten of staan voor een poosje. Je zult merken dat het iets met je doet. Je kunt er ook op gaan zitten en mediteren. Niet voor niks gaan we graag de natuur in. De natuur doet ontzettend veel voor ons. Maar op het moment dat we van een te drukke (werk)omgeving naar een bos gaan dan kan het ook zijn, dat je ineens heel onrustig wordt en dat je weg wilt. Je voelt dan de onrust die in je zit, alleen weet je misschien niet hoe je het kwijt kunt raken.

Waar komt dit vandaan?

En daar komen onze voeten in beeld.  Je kunt jezelf zien als een potje die gedurende dag zich vult met dingen die we mee maken. Zoals angsten, stress, zorgen maar ook aan gedachtes zitten gevoelens vast. Dit is allemaal energie die ons potje langzaam vult. Dan gaan we naar huis en is ons potje nog steeds vol. We denken na over de dag en zo stroomt het potje over. Vervolgens gaan we naar bed en slapen we slecht door dat overvolle potje. De volgende ochtend worden we wakker met een potje dat al half vol zit. Je snapt al dat dat voor nog meer klachten gaat zorgen.

Wat kunnen we doen?

Het potje aan de onderkant openmaken of te wel gronden. Op het moment dat je de aandacht naar de voeten brengt, ontstaat er een stroming naar de voeten. Dit zorgt ervoor dat je je potje kan laten leeglopen, zodat je ruimte krijgt in je hoofd en lichaam. Niet voor niets lopen we allemaal zoveel over omdat we gewoon onze voeten niet voelen. Ze zitten de hele dag in de schoenen en wij zitten in ons hoofd. Er is weinig tot geen contact met ons lichaam. Gronden maakt dat je steviger in je eigen kracht komt te staan. 

Voelen met je voeten

Doe maar eens mee met de volgende oefening. Hiervoor heb je een tennisbal, of een ander klein balletje nodig. Voordat je begint kun je het korte filmpje even bekijken. Heb je het gezien? Kom dan staan (zitten mag ook hoor) en pak met je rechtervoet de tennisbal. Zet je hak op de grond. Spreid je tenen en knijp met je tenen in de tennisbal. Doe dit een aantal keer. Vervolgens adem in, til je je hak van de grond en duw de tennisbal in de vloer. Dit doe je door je gewicht van je lichaam naar voren te leunen. Adem uit en rol vervolgens de tennisbal onder je voet door (zie filmpje). Doe dat ongeveer voor 5 minuten. Merk op wat er gebeurt qua temperatuur, sensaties, pijnlijke plekken, misselijkheid en alle andere sensaties. Leg de bal aan de kant en kom even staan en sluit je ogen. Neem het verschil waar links en rechts bij je hoofd, armen, heupen, benen, en vooral je voeten. Voel hoe je rechtervoet anders aanvoelt dan de linker. Voel het verschil en ga dan verder met de andere voet.

 Doe dit elke dag. Na 2 weken zul je versteld staan van het resultaat. Deze oefening is onderdeel van de training ‘Zacht met Angst’. Mocht je daar interesse voor hebben, via Blij in je brein is er een kortingscode beschikbaar zodat je 10% korting krijgt op de onlinetraining: Zacht met Angst. Laat onder dit blog weten of je gebruik wil maken van de korting. Je ontvangt deze dan in een persoonlijk bericht.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

Bovenliggend Opmerking Onderliggend
Geen gegevens