Deel deze blog

Laura's breinboek van de maand: Je kind als proefkonijn

Laura's breinboek van de maand: Je kind als proefkonijn

Waarom raad je dit boek aan?
Dit boek is zo gaaf voor ouders met kinderen tot en met twaalf jaar. Voor iedere leeftijd staan er interessante breinspellen in, soort van experimenten die je samen met je kinderen kunt doen. Overigens allemaal luchtige spellen, maar je kunt wel getalbegrip, zelfkennis, humor of discipline bij je kids mee testen.

Is het verantwoord om je kind als proefkonijn in te zetten?
Nou proefkonijn… het gaat hier om onschuldige experimenten die aansluiten bij de leeftijdsfase van het kind. Als je het experiment uitvoert om de hulpvaardigheid van jouw dreumes te toetsen, dan laat je bijvoorbeeld expres je pen vallen om te kijken of je dreumes je helpt als je er NET niet bij kan. Het boek laat je geen experimenten doen waarbij je je kind in een rare situatie plaatst en waar het ongelukkig of verdrietig van kan worden. Niet belerend of dwingend. Ik zeg: helemaal safe en het zorgt juist voor veel lachmomenten samen!

Welke experimenten heb jij uitgevoerd?
Met beide kinderen (oudste is 4,5 en jongste is 3) heb ik getalbegrip getoetst en hun discipline met de marshmallow test. Super grappig! Mijn man ging aan de slag met humor (broodje hondenpoep) en: ‘Horen deze sokken op mijn oren?’. Ze hebben een half uur in een deuk gelegen! Hieronder een impressie van een experiment om het getalbesef van mijn 2-jarige te toetsen. Nerd

Krijg je hier een blij brein van?
Ik wel. Ik denk dan; je kunt wel weer naar een indoor speeltuin gaan met de kinderen of de eendjes voeren buiten. Een keer een breinexperiment doen met je kinderen; dat is echt boeiend! Alle experimenten in dit boek zijn voor de kinderen net spelletjes. Die vinden het prachtig. Het geeft mij een heel goed gevoel om wat bewuster nog weer met hun ontwikkeling bezig te zijn.

Welk inzicht wil je delen?
Verbazingwekkend hoeveel je kind van bijvoorbeeld drie jaar al snapt en doet. Je zal hier zelf van versteld staan. Talenten ontdekken door experimenten te doen bij je kinderen, dat zorgt voor heel veel mooie moment samen. Wat mij betreft is dat daarom echt een boek om op je verlanglijst te zetten!

Wat vinden jullie: is het verantwoord om je kind als proefkonijn te gebruiken? Waar ligt de grens? Praat mee op het forum

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.