Deel deze blog

Maakbaarheid van geluk

Maakbaarheid van geluk

Geluk of gelukkig zijn, is best wel een belangrijk onderwerp in ons leven. Als je in Nederland woont ben je best bevoorrecht. Wij staan als land op plek 5 in het "World Happiness Report". Dit is een lijst die jaarlijks door de Verenigde Naties wordt gepubliceerd. Wil je in het gelukkigste land van de wereld wonen? Dan moet je verhuizen naar Finland. Maar de top 5 positie betekent natuurlijk niet dat iedereen in Nederland gelukkig is. Iedereen is wel eens ongelukkig voor een periode. Deze kan langer of korter duren. Daar hebben we zelf niet altijd grip op. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat jezelf 40 % van je geluksgevoel zelf positief kunnen beïnvloeden.

 Een leuk weetje: er is zelf een land dat spreekt van Bruto Nationaal Geluk i.p.v. Bruto Nationaal Product. koning Jigme Singye Wangchuk van Bhutan, die in reactie op de kritiek op de slechte economie van zijn land 

Is het geluksgevoel voor iedereen gelijk?

Nee dat is niet het geval. De ene persoon heeft simpelweg een opgewekter karakter dan de andere. Nou daar ben je dan maar mooi klaar mee, hoor ik je denken als je bij deze groep hoort, en dat kan ik begrijpen. Maar ik heb goed nieuws. We kunnen hier zelf iets aan doen. Dat benoemde ik hierboven al. Bijna de helft van je geluk is beïnvloedbaar en kun je zelf creëren. Pfff zie ik je denken….

 Maar hoe dan?

Je geluksgevoel hangt dus af van hoe jij bent en voelt, maar ook belangrijk zijn de omstandigheden  waarin je, je bevindt. Maar het goede nieuws is dat we voor veertig procent, zelf invloed hierop hebben, en er iets aan kunnen doen. Niet alles is maakbaar, maar geluksgevoel tot op zekere hoogte wel. Je kunt bewuste keuzes maken om iets wel of niet te doen, jezelf nieuwe gewoontes aanleren en op een andere manier naar je leven, je geluk en je omstandigheden kijken.  

Oxytocine – het gelukshormoon

Ons lichaam maakt bij persoonlijk contact oxytocine aan. Dit hormoon  geeft een prettig gevoel, waardoor je je graag verbindt met de ander en een geluksgevoel kunt ervaren. Een mooie bijkomstigheid van dit hormoon is ook dat het onze stresshormonen remt en we daardoor energie besparen.

Wat is belangrijk voor je? 

Denk je daar wel eens over na? Om er achter te komen wat belangrijk voor je is moet je eerst ruimte te maken. Vaak worden we zo geleefd dat we geen verbinding meer maken. We zitten in een rollercoaster rennen van A naar B, en nemen nergens tijd voor. Terwijl, als we er even de tijd voor nemen er in die ruimte en stilte juist wijsheid en mooie gedachten ontstaan. Pas als het rustig is in je hoofd komen jouw diepste wensen en idealen tot groei. Meer rust zorgt voor een hogere slimheid en vindingrijkheid, maar ook voor meer verbinding met anderen. Vanuit onze evolutie is dit te verklaren, door iets saais te doen gaat je brein op zoek naar optimalisatie, naar iets zinvols. We gaan ons afvragen of hetgeen wat we doen nog wel handig, waardevol en passend is. In niksigheid’ krijgen we  juist de beste ideeën en voelen we wat echt belangrijk voor ons is. Als je continu afgeleid bent, gaat het leven dus letterlijk aan je voorbij. Doordat je nooit stilstaat bij je behoeftes, wensen en dromen.

 Verwachtingen veranderen 

Als je niet krijgt wat je verwacht dan kun je je ongelukkig voelen. Onbewust hebben we voorwaarden gesteld aan ons geluksgevoel. Als je er bewust van wordt dat het leven nooit perfect zal zijn, dan kijk  je op een andere manier tegen geluk aan. Welke verwachtingen van het leven heb jij die jouw levensgeluk in de weg staan? ‘Mijn leven moet leuk zijn, iedereen moet aardig tegen mij zijn of de wereld moet eerlijk zijn?’ Vraag jezelf af; is dit waar? En is dit helpend? 

Betekenisvolle intenties 

Start de dag met vijf minuten stilte (of langer) waarin je jouw betekenisvolle intentie voor de dag bepaalt. Zeg je intentie hardop of schrijf je intentie op voor meer impact. Bijvoorbeeld; meer vriendelijkheid naar jezelf en anderen, meer jezelf zijn of meer tijd voor ontspanning.

Overdenken

Neem eens  tijd voor jezelf om in stilte naar binnen te gaan. Want door naar je eigen ik te kijken kan je losser komen te staan van negatieve gedachtes, ingesleten patronen en gewoontegedrag. Je ontwikkelt helderheid en zelfliefde door steeds te kijken naar wat er aanwezig is in hoofd zonder oordeel. Als je ervaart dat je niet je gedachten bent, brengt dit rust en geluk.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is bewezen geluksverhogend. Toename in dankbaarheidsgevoelens leidt direct tot een toename in geluk en welzijn. Probeer eens wat vaker stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.

 De 12 geluksstrategieën van geluksonderzoeker Lyubomirski

  1. Wees dankbaar voor wat er wél is en tel je zegeningen
  2. Versterk en voed je optimisme, ga bewust op zoek naar positieve punten
  3. Ga niet piekeren en vergelijk jezelf niet met anderen
  4. Beoefen vriendelijkheid (mindfulness kan bijvoorbeeld helpen om je compassie met jezelf en anderen te vergroten)
  5. Onderhoud je relaties en vriendschappen met anderen
  6. Doe dingen waarin je helemaal in op kan gaan, oftewel ga actief op zoek naar ‘flow’ ervaringen
  7. Geniet van de dingen die je in je leven beleeft en deel die belevenissen met belangrijke anderen
  8. Streef je eigen doelen na en verbind je actief aan die doelen in je leven die jij zelf belangrijk vindt
  9. Ontwikkel manieren om goed of beter om te gaan met tegenslag, teleurstelling en stress in je leven (mindfulness kan helpen, maar psychotherapie kan je hierbij ook helpen)
  10. Leer om te vergeven of los te laten, zodat je boosheid en je verdriet niet je leven gaan dicteren
  11. Geef aandacht aan spiritualiteit, aan zingevingskwesties en dan het liefst samen met anderen
  12. Zorg voor je fysieke gezondheid, beweeg regelmatig, ga mediteren en heb voldoende plezier in je leven

Het team van Blij in je Brein wenst jullie allemaal veel succes met het vergroten van jullie geluk. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

Bovenliggend Opmerking Onderliggend
Geen gegevens