Deel deze blog

Niké zoekt zen: mediteren kun je leren

Niké zoekt zen: mediteren kun je leren

In mijn zoektocht naar zen krijg ik de tip van een vriendin om eens te gaan mediteren. Serieus? Dat heeft een nóg hoger zweefgehalte dan yoga. Ik krijg het al warm van de gedachte: ik, alleen in een kamer, die verdomde kleermakerszit, wierookstokjes en een muziekje op de achtergrond. En dan? Zweven die eeuwige gedachtes van mij alleen maar door mijn hoofd. Aan de andere kant moet ik bekennen dat ik stiekem wel een beetje van zweverigheid ben gaan houden. Bovendien word ik er  – streng maar doch rechtvaardig –  door mijn vriendin op gewezen dat mijn vooroordeel helemaal nergens op slaat. I know, ik oordeel te snel. Namasté. Laat ik het eens proberen.

Meditatie op maat

Ik download de app: Stop, Breathe & Think. Deze app vraagt je allereerst hoe het mentaal en fysiek met je gesteld is. Great – Good – Meh – Poor – Rough. Ik vind vooral de ‘meh’ heul toepasselijk na een drukke werkdag. Vervolgens kun je nog specifieke emoties toevoegen; uitgeput, bang, open-minded, trots, je kunt het zo gek niet bedenken. Zo rolt er een meditatieminuutje op maat uit. Speciaal voor jou en jouw gevoelens op dat moment. Wil je nou ‘gewoon’ even mediteren en heb je geen zin om je emoties te benoemen? Ga dan voor de quick-pick. Handig en snel!

Ready when you are

Hier word ik al blij van, klaar als jíj er klaar voor bent. Dat is toch mooi, iets doen wanneer je er klaar voor bent. Zouden we vaker moeten doen. Hmm… deze ga ik onthouden. Maar goed: ik ga dus toch weer in die verdomde kleermakerszit zitten. Niet doen! Vooral met een bodycon jurkje aan is dit onmogelijk. Ik merk dat ik me veel te veel bezighoud met mijn houding. Weet je wat? Ik ga lekker op mijn bed liggen, wel zo chill. Verder hoef je alleen maar te luisteren. Best wel fijn eigenlijk, een kalme stem die je zegt je lichaam te ontspannen, rustig te ademen en dat met kleine tussenpozen van stilte. En van korte duur gelukkig, zodat je geen tijd hebt om met je gedachtes af te dwalen. Belangrijk voor mij. De hele meditatie duurt helemaal niet lang.  Je kunt niet zeggen dan je hier geen tijd voor hebt, in 5 minuten ben je klaar. Dit ga ik iedere dag proberen. Denk ik.

Afspraak

Natuurlijk is elke dag mediteren belachelijk ambitieus en helemaal niet haalbaar voor mij. Iets niet halen is stom, het is beter om een realistisch doel te stellen. Daarom spreek ik met mezelf af dat ik in ieder geval 3 keer per week een meditatiemomentje inlas. Eén keer in het weekend en twee keer door de week op de dagen dat ik sport. Reden? Na het avondeten ga ik toch naar boven om mij in mijn crossfit-outfit te hijsen. Een ideaal moment om in deze chill zittende outfit nog even 5 minuutjes op bed te gaan liggen. Ik ben benieuwd wat mij dit gaat opleveren en dat deel ik dan natuurlijk graag met jou.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.