Deel deze blog

De kracht van omdenken!

De kracht van omdenken!

Omdenken geeft energie en kracht! En daarom staat de maand juni in het teken van Omdenken ( het thema van deze maand is 'kijk eens door een andere bril') . Omdenken…. een begrip en we horen het steeds vaker om ons heen. Er zijn zelfs televisiereclames te zien over de kracht van omdenken. Dan moet het wel goed zijn, toch? Zeker! Want als je kunt  omdenken, leer je ook hoe problemen opgelost kan worden. 
Omdenken is een creatieve manier van omgaan met een probleem. Je geeft het probleem een andere wending, en gebruikt het vervolgens in je voordeel. Het kan je helpen in allerlei situaties. Of het nu gaat om een relatief klein probleem of juist om een groot obstakel. Het zet je mind in een andere stand en daarmee creëer je lucht en ruimte voor jezelf maar zeker ook voor de ander.  Door anders te kijken verandert een probleem in een mogelijkheid.

Waar komt omdenken vandaan?

Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met omdenken. Tegenwoordig hoor ik het wel steeds meer mensen om mij heen het woord gebruiken. Mocht je nu dus denken dat dit een hype van nu is, nou nee, zeker niet. Sterker nog, in  2001 startte Berthold Gunster  met een interactieve training voor bedrijven de “Ja- maar show”. Er volgden daarna nog vele shows en trainingen en heeft hij er een reeks boeken over geschreven. Gunster is de grondlegger van omdenken, hij is schrijver en regisseur van verschillende theatergezelschappen.

Hoe werkt omdenken?

Omdenken is niet echt ingewikkeld. Je hoeft niet een heel proces te volgen. Als je omdenken in wilt zetten om een probleem op te lossen, hoef je maar twee stappen te nemen. De eerste stap is het omvormen van het probleem. Je maakt een feit van je probleem. Bijvoorbeeld Je baalt omdat je de laatste tijd wat fouten hebt gemaakt. Dit geeft je een ongemakkelijk gevoel. De negatieve emoties worden een probleem, want je wordt banger om meer fouten te maken. Breng dit terug naar een concreet feit: Je hebt fouten gemaakt.

Omdenken stap 2

En dan stap twee, het omzetten van het feit in een nieuwe mogelijkheid. Het feit is dat je fouten hebt gemaakt. De mogelijkheid is dat je hebt geleerd van die fouten. Met omdenken kom je dan uit op de bekende Berthold Gunster-theorie: “Ik heb de laatste tijd zoveel van mijn fouten geleerd dat ik erover denk om er nog een paar te maken.” Dit haalt in één klap alle negatieve gevoelens van de situatie af. Dat is nou precies de kracht van omdenken en dus één manier om problemen om te zetten in mogelijkheden.

Kan iedereen leren omdenken?

Als je nu twijfelt en denk dat je dit niet kan omdat je hiervoor wel een creatief brein nodig hebt. Wees gerust Berthold Gunster zegt dat dit niet het geval is. “Iedereen kan leren omdenken. Als je je niet verzet tegen een probleem, dan ga je vanzelf omdenken. Wanneer je op deze manier leert omdenken, dan krijg je vanzelf een creatieve geest. Dit zorgt er dan weer voor dat je steeds beter en sneller wordt in omdenken. Wie leert omdenken wordt hier dus voor beloond met een creatieve(re) geest”.

Zelf merk ik dat het mij helpt om positiever in het leven te staan. Iedereen kent wel het voorbeeld “het glas is half leeg, of is het juist half vol”. Het is maar net hoe je je voelt. De ene keer gaat dit ook gemakkelijker dan de andere keer.

Is het glas voor jouw halfvol of halfleeg? Geef je mening hieronder.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.