Deel deze blog

Onrust in ons hoofd!

Onrust in ons hoofd!

Je kunt er niet meer omheen. Zet je de televisie of radio aan, grote kans dat er gesproken wordt over de coronacrisis. Bel je even met je ouders of vrienden dan gaat het gesprek al snel over het virus. We worden alle dagen gebombardeerd met informatie over het virus. Maar is dit eigenlijk wel goed voor ons? En wat maakt de dreiging van een mogelijke besmetting bij mensen los? Ik merk dat ik toch wel uit balans raak en dat vind ik niet fijn.

Nederland staat op z’n kop

Vanaf het moment dat de besmettingen in Nederland een feit was, staat Nederland op z’n kop. Eerst was het nog redelijk ver van ons bed daar in China. Het heeft nu zijn weg via Italië  naar Europa gevonden en daarmee komt het steeds dichterbij. Van een soort nonchalance is bij ons allemaal nu de ernst van de situatie doorgedrongen. Corona is sindsdien het gesprek van de dag. We zijn in de greep van het virus! 

Is al die informatie waarmee we voortdurend worden gebombardeerd eigenlijk wel goed voor onze psyche? Nee, mensen maken zich behoorlijk zorgen. Deze kunnen een behoorlijke negatieve impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, slapeloosheid en een angstig gevoel. Ik merk het ook aan mijzelf dat het impact heeft. Zeker als je de cijfers ziet en de vergelijkingen die rondgaan.

Ontstaan van angst 

Angst wordt vooral veroorzaakt door de voortdurende onzekerheid. Zal ik het virus krijgen? Of iemand in mijn naaste omgeving? Ben ik al besmet? Was ik wel vaak genoeg mijn handen? Houd ik voldoende afstand? En als ik het virus oploop wat gaat er dan gebeuren met mij? Met het thuiswerken of helemaal niet meer werken is er meer ruimte om te piekeren. Dat wakkert het gevoel van angst alleen maar aan.

Toch is het logisch dat we ons zorgen maken, het virus lijkt behoorlijk besmettelijk en zorgt ervoor dat we mensen los moeten laten. Het zorgt er aan de ene kant voor dat we het serieus nemen en maatregelen opvolgen. Aan de andere kant kunnen we doorslaan en bij sommigen kan dit regelrechte paniek veroorzaken. Veel mensen durven nergens meer naartoe en zitten niet lekker in hun vel. Dit komt ook doordat we nog niet goed in kunnen schatten hoe gevaarlijk het virus precies is. 

Wat doet angst met ons 

 Diepgewortelde angst kan op verschillende manieren tot uiting komen. Uit studies van experts is gebleken dat het opzoeken van informatie samengaat met méér angst. Zeker is dat angstige mensen veel over het virus willen weten. Een andere manier waarop het zich uit is dat we vermijdingsdrang gaan vertonen. We gaan nergens meer naartoe, lezen niets meer en sluiten ons op in onze eigen cocon. Soms neemt het ons helemaal over en verliezen we alle grip.

Zoek afleiding en verbind

Probeer niet te blijven hangen in de angst, maar probeer je gedachten te verzetten. Ga lekker wandelen, lezen of mediteren. Als je informatie opzoekt, doe dit dan enkel op basis van betrouwbare bronnen. Ga, als dit kan, spelletjes doen, of pak die moeilijke puzzel uit de kast. Zoek je favoriete muziek op en zet deze aan. Even niet de media in huis halen werkt prima. En hou goed contact met je dierbaren door bijvoorbeeld iedere dag even te bellen met je opa of oma.

Er gebeuren ook positieve mooie dingen in ons land! Dingen waar we trots op (mogen) zijn! Zelf merk ik dit ook, er is meer quality time met het gezin Blush We doen spelletjes en we hebben de filmavond met het hele gezin weer opnieuw ontdekt.

 Pas goed op jezelf en op elkaar! Stay safe!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.