Deel deze blog

Ontspuld

Ontspuld

Het zit er op, ik ben ontspuld. Ik heb de eindstreep gehaald. YES! Maar om eerlijk te zijn, voel ik me na dertig dagen ontspullen best een beetje leeg. Letterlijk én figuurlijk. Want ergens gaven al die spulletjes mij ook wel een gezellig, knus gevoel.

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Niet zo gek dat ook ík ging ontspullen. Ik houd nou eenmaal heel erg van een opgeruimd hoofd. Toch was het gek om van sommige spullen afstand te doen. Gaan we nu sentimenteel doen? Ja. Ik weet natuurlijk ook wel dat ik die spullen nooit meer gebruik en dat ze heus een betere bestemming gaan krijgen, bij mensen die het écht nodig hebben. Maar toch. In dertig dagen heb ik voor mijn gevoel 465 verhalen voorbij zien komen. Elk spulletje heeft een eigen verhaal. Oké, die stapels elastiekjes die ik wegdeed misschien niet, maar wat dacht je van mijn mooie grote witte klok? Jarenlang heeft die op mijn studentenkamertje dienstgedaan. Tot grote ergernis van vriendlief als hij kwam logeren, want "El, je klok tikt zo luid". Die klok kon ik toch niet wegdoen? Maar ik moest wel, ik woon al jaren niet meer op dat studentenkamertje en de klok had sindsdien geen nieuwe bestemming gekregen (zie tip #3 hieronder). Gelukkig ging het niet 465 keer zoals bij de klok. Fieuw!

3 ontspullen-tips

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik drie tips voor je die mij in ieder geval heel erg geholpen hebben.

1. Spullen maken niet gelukkig

Ik hoef je dit natuurlijk niet te vertellen, want je weet het best wel: het draait in het leven om de dingen die je doet, niet om de dingen die je hebt. Veel leuke dingen doen, daar word je pas echt gelukkig van. Door het kopen van spullen maak je maar heel tijdelijk een geluksstofje aan, terwijl je belevenissen juist op langere termijn geluksmomenten blijven brengen door de herinneringen die je er aan hebt.

2. Leen of huur je spullen

Als je eenmaal aan het ontspullen bent geslagen, is het ook heel wijs om wat minder spullen te gaan kopen. Immers, voor elk gekocht item, moet je ook weer iets wegdoen. Je blijft bezig. En het is ook nog eens veel gemakkelijker dan je denkt. Een heleboel spullen gebruik je amper dus die hoef je niet eens per se aan te schaffen. Gereedschap bijvoorbeeld of misschien kampeerspullen? Huur of leen het van iemand anders. Er zijn tegenwoordig zoveel leuke online platforms waar je dit gemakkelijk kunt regelen.

3. Heb je het langer dan een jaar niet gebruikt? Weg ermee!

Kon je dat leuke shirtje nu écht niet laten hangen? Geeft niet, dat mag best. Maar doe dan wel dat oude shirtje, dat je al jaren niet gedragen hebt, weg. Zoiets komt heus wel weer eens in de mode? Vergeet het maar, het is tijd om afscheid te nemen. Soms moet je even streng voor jezelf zijn. Ik kon het, dus jij ook!

Conclusie? De ervaring heeft mij veel bewuster gemaakt en daar ben ik heel blij om. Ik denk wel even goed na voordat ik iets nieuws koop. Nu ben ik reuze nieuwsgierig naar jouw ontspul-ervaringen. Hoe is het gegaan?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.