Deel deze blog

Ontdek de betere versie van jezelf

Ontdek de betere versie van jezelf

Mijn vorige blog ging over ‘Als je er even doorheen zit’. Ik weet niet of je deze hebt gelezen, maar hierin gaf ik een aantal tips om aan dat gevoel een plek te geven en weer uit het dalletje te kruipen. Ik zat er behoorlijk doorheen, maar merk nu dat het weer beter gaat. 
Ook ervaar ik dat ik juist door deze tijd, ruimte heb gekregen om weer verder te kunnen. Genieten van de dingen om mij heen maar vooral ook openstaan voor nieuwe kansen, en die te omarmen en daar verder aan te werken.Het voelt als opnieuw beginnen en starten aan een traject waardoor ik kan en mag ontdekken wat ik maar wil met mijn leven, kan leren en bereiken. Dus eigenlijk is mijn dal het startpunt van persoonlijke groei.

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei is het proces waarin je heel bewust, en stap voor stap jezelf ontwikkelt op de vlakken en aspecten die nodig zijn om jouw doelen te behalen. Heb je bijvoorbeeld al jaren de wens om een bepaald lichaamsgewicht te behalen, dan zul je een proces aan moeten gaan waarin je een gezonde levensstijl ontwikkelt en een nieuwe relatie met voeding opbouwt.
Het leuke aan persoonlijke groei is dat je dat je hele leven kunt en mag doen. De ene keer wat bewuster dan de andere keer, maar met een goede instelling zal jouw groei en ontwikkeling vaart maken. Je persoonlijke groei kan wel spannend zijn, je moet namelijk wel out-of-comfort stappen. Je veilige keuzes passen niet binnen het proces wat nodig is voor het behalen van jouw doel.

Waarom is persoonlijke groei en ontwikkeling zo belangrijk?

Lang stilstaan is voor niemand goed. Je wordt er niet gelukkiger van. Zo kun je al jaren vastzitten in hetzelfde patroon, waardoor je geen grip krijgt op dingen die je echt wil, of hoe je echt wil zijn. Persoonlijke groei zorgt juist voor het tegenovergestelde en zorgt voor verbetering. Het zorgt voor een energieker leven, een bewuster leven en voor een succesvoller bestaan.

Mahatma Ghandi vertelt ons: Leef, alsof je morgen zou sterven. Leer, alsof je eeuwig zou leven!

5 tips voor jou

Wil je ook bewuster omgaan met veranderen, lees dan verder en probeer de onderstaande tips eens uit. Je zult zien dat je meer kan dan je denkt.

Tip 1: omarm je groei

Het klinkt gemakkelijk en logisch, maar toch is deze tip een belangrijke. Door je groei te omarmen en er vol voor te gaan, breng je jezelf in een stroomversnelling. Kies heel bewust voor verandering en zorg dat jij de beslissing heel duidelijk maakt dat jij een betere versie van jezelf wilt worden. Vertel mensen om je heen wat jouw doel is en zorg dat ze weten dat je bewust naar dit doel toe wil groeien.
En accepteer dat de weg soms lang kan zijn. Om een doel te bereiken zijn harde keuzes nodig, die weg naar zo’n doel kan soms langer duren dan je zou willen. Onthoud ook dat er altijd licht aan het einde van de tunnel. Zelf merk ik altijd dat het mij helpt om er met anderen of te praten. Vaak is een luisterend oor al voldoende maar het fijne is ook dat je waardevolle tips krijgt.

 Tip 2: Overwin je angsten

Angst kan voorkomen dat je groeit en vooruitgaat. Als je bijvoorbeeld bang bent om in het openbaar te spreken, volg dan een klas of sluit je aan bij een groep die mensen helpt betere openbare sprekers te worden. Als je bang bent risico's te nemen, zoek dan een mentor die je kan helpen goede beslissingen te nemen en je zelfvertrouwen op te bouwen.
Groei en leer door dingen te proberen die je misschien niet prettig vindt. Door dicht bij jezelf te blijven en met hulp van anderen creëer je een veiligheid waarin je dingen mag ontdekken. Je hebt immers je omgeving al verteld dat je werkt aan je persoonlijke groei. Zij zullen dan ook bereid zijn om je op te vangen en te helpen.
Voor mij was het loslaten van het gevoel dat ik alle dagen moeten werken, en het niet erg is om even te genieten van het niets doen, of leuke dingen doen, een eyeopener en een overwinning om los te komen van mijn angst.

Tip 3: Leer een nieuwe vaardigheid of onderwerp

Leer een nieuwe vaardigheid of onderwerp, of je het nu zelf doet of je aanmeldt voor een les. Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen om te werken aan je zelfvertrouwen, een andere taal te leren, een nieuw softwareprogramma of leren creatief te schrijven. Zelf ben ik gestart met een training die mij helpt te bepalen wat ik nu echt wil doen met mijn werkzame leven.

Tip 4: Maak het concreet en haalbaar

Beslis waarin je wil groeien en schrijf een concreet en haalbaar doel voor jezelf op. Wil jij bijvoorbeeld auto leren rijden, schrijf dat op. Schrijf niet dat je deze zomer in een vette auto, door Europa wil crossen.  Houd je doelen concreet en haalbaar.

Tip 5: Observeer anderen en vraag om feedback

Kijk en leer van de mensen die je inspireren. Dit kan iemand zijn die je kent, zoals een leidinggevende, een familielid of een publieke figuur. Identificeer de kwaliteiten die je erin bewondert en probeer die in jezelf na te bootsen. Benader een familielid, vriend, collega of manager en vraag hem of haar om feedback te geven over een recent project of prestatie. Gebruik hun positieve opmerkingen en hun constructieve kritiek om manieren te vinden om te verbeteren.
Soms heb je een onbevooroordeelde mening van buiten nodig om een ander perspectief te krijgen. Neem anderen mee in je groei en leer van de feedback die je krijgt. Door hierin je open te stellen maak je mooie stappen, en groei je door naar een betere versie van jezelf.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.