Deel deze blog

Ik pieker, jij piekert, wij piekeren allemaal! Of toch niet?

Ik pieker, jij  piekert,  wij piekeren allemaal! Of toch niet?

Piekeraars...... Ja of nee?

Klopt het nu echt wat ze zeggen, zijn vrouwen piekeraars? En is het echt zo dat mannen veel minder kopzorgen hebben. Of zijn vrouwen gewoon goed in overdrijven? Recent onderzoek toont aan dat het niet tussen onze oren zit. Vrouwen piekeren écht meer dan mannen. Daar waar vrouwen zich druk maken over relaties en sociale – emotionele onderwerpen maken de mannen zich meer druk om geld en hun baan. Zelf ga ik er soms mee naar bed en sta er na een nacht woelen weer mee op.

Hoe werkt de brein.

Mannen hebben in het algemeen meer verbindingen tussen het voorste en het achterste gedeelte van de hersenen, terwijl bij vrouwen de sterkere verbindingen gewoonlijk tussen de linker- en rechter hersenhelften lopen. Dat betekent dat mannen logischer denken en een beter ruimtelijk inzicht hebben. Vrouwen zijn intuïtiever en hebben een grotere 'emotionele intelligentie'. Ze hebben ook een beter geheugen voor woorden en gezichten.

Welke brein maakt overuren?

Het blijkt dus dat het niet zo is dat mannen helemaal niet piekeren. Maar onderzoek toont aan dat vrouwen wel veel meer piekeren; namelijk 50% meer dan de man. Uit onderzoeken blijkt dat het vrouwenbrein actiever is dan het mannenbrein. Wat voornamelijk geldt voor de prefrontale cortex, ook wel de persoonlijke assistent van ons hersensysteem.

Wordt jij er soms ook zo moe van?

Deze persoonlijke assistent van het vrouwenbrein kan aan het eind van de dag uitgeput raken. Ook staat de prefrontale cortex in contact met het limbisch systeem. Dit is het gedeelte wat onze emoties beïnvloedt en onze impulsen beheerst. Aangezien we sneller piekeren als we moe zijn, zorgt deze sneller uitgeputte prefrontale cortex er dus voor dat vrouwen meer kopzorgen hebben dan mannen.

Wat kun je er aan doen?

Iedereen piekert. Het wordt pas een probleem als het je leven gaat beheersen. Dan is het de kunst om te leren loslaten, door het bijvoorbeeld van je af te schrijven. Ook helpt het om afleiding te zoeken door bijvoorbeeld iets doen wat je heel leuk vindt, zoals lezen, sporten, wandelen of borrelen met vrienden.

Train je hersenen om positiever te denken. Dit kan doe je door na te denken over alles wat je wél goed kan, doet of hebt gedaan. En jezelf hier vooral vaak aan te helpen herinneren. Hoe vaker je het doet, hoe vaker negatieve gedachten plaatsmaken voor positieve. Je zult al snel merken dat je veel minder piekert. Wat minder twijfelen aan jezelf zou al heel veel helpen.

Herken jij ook dat je over andere dingen piekert dan je wederhelft? Of iemand van het andere geslacht?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.