Deel deze blog

Positieve gezondheid, een andere kijk op je welzijn!

Positieve gezondheid, een andere kijk op je welzijn!

Het zit een beetje in ons systeem om vaak met een negatieve gezondheidsblik naar de wereld te kijken. Iemand is dan niet gezond als hij of zij ziek is, en is weer gezond wanneer de ziekte is verdwenen. Maar gezondheid bestaat niet alleen uit het ontbreken van een ziekte, het bestaat uit zoveel meer! Nu in deze corona tijd komt dit onderwerp eigenlijk best veel aan het bod. Er wordt natuurlijk veel aandacht besteed aan het virus zelf. Maar aan de andere kant zijn er ook veel geluiden dat de beperkingen die er zijn door het virus er voor zorgen dat we veel minder sociale contacten hebben. En dat we deze sociale contacten wel nodig hebben om ons blij en gezond te voelen. Deze tijd laat dus goed zien dat gezondheid niet een simpele definitie heeft, en dat een brede blik op gezondheid nodig is. Denk je nu, hier wil ik meer over weten? Lees dan gauw verder in deze blog!

Negatieve en positieve gezondheid

Er zijn twee manieren om  naar gezondheid te kijken. De term negatieve gezondheid betekent dat je kijkt naar gezondheid als het ontbreken van een ziekte. Terwijl positieve gezondheid kijkt naar het wél hebben van bepaalde dingen in je leven. Voor een hele lange tijd, en nu nog steeds kijken veel mensen vanuit  een negatieve gezondheidsblik naar de wereld. Dit is zeker niet slecht of verkeerd, alleen laat het heel veel andere aspecten van het leven buiten beschouwing. En het is juist belangrijk om deze andere aspecten ook niet uit het oog te verliezen!

Dit kan je ook vaak horen in alledaagse gesprekken. Waarin iemand bijvoorbeeld vraagt hoe het met de ander gaat, en de ander reageert met: ‘het gaat goed, ik ben niet ziek dus ik mag niet klagen!’ Maar ondertussen kan diegene wel ergens anders last van hebben: iemand kan stress, weinig sociale contacten en bijvoorbeeld negatieve gedachtes hebben.

Positieve gezondheid door de ogen van Machteld Huber

Het idee van positieve gezondheid bestaat al een tijdje. Al sinds 1946 heeft de WHO (World Health Organization) de volgende definitie van gezondheid: ‘Gezondheid is een staat van complete fysiek, mentaal en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of zwakheid.’ Ondanks dat dit verder kijkt dan alleen naar ziek zijn, is volgens deze definitie bijna niemand echt gezond. Daarom bracht Machteld Huber in Nederland een beweging op gang door het opzetten van de ‘Institute for Positive Health’ (iPH). In het middelpunt staat hierbij het Positieve Gezondheid spinnenweb waarop je door middel van 6 dimensies je positieve gezondheid in kaart kunt brengen!

6 Onderdelen van het spinnenweb-model

Door het invullen van vragen over de 6 onderwerpen van het spinnenweb-model, kan je overzichtelijk zien hoe je nou zelf je eigen gezondheid ervaart. En waar je wellicht nog verbetering ziet of iets aan wilt veranderen!

De 6 onderwerpen die door het iPH belangrijk worden gevonden zijn:

1. Lichaamsfuncties
2. Mentaal welbevinden
3. Zingeving
4. Kwaliteit van het leven
5. Meedoen
6. Dagelijks functioneren

Denk jij nu: dit wil ik ook eens invullen? Kijk dan hier.

Wat vind jij van het idee van positieve gezondheid? Had je er al eens van gehoord? En vind je dat er nog andere onderdelen van gezondheid toegevoegd kunnen worden in het spinnenwebmodel? Laat het hier onder weten!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.