Deel deze blog

Is het gras nu echt groener bij de buren?

Is het gras nu echt groener bij de buren?

De Griekse dichter Ovidius zei het ruim tweeduizend jaar geleden al “Andermans akker is vruchtbaarder en de koeien van de buren geven meer melk dan de onze.” Tegenwoordig zeggen we ‘het gras is altijd groener aan de overkant'.
Je hebt deze uitspraak vast wel eens gehoord of zelf gebruikt voor iemand die maar aan het klagen is en die niet waardeert wat hij/zij zelf heeft. Het is een uitspraak die ons er bewust van maakt hoe we bezig zijn met vergelijken van onze eigen situatie met die van een ander.

Maakt dat vergelijken ons gelukkiger?

“Meestal niet. We voelen ons niet altijd prettig en kijken dan om ons heen wat we nodig hebben om ons beter te voelen. Dat kan iets zijn wat we bij ‘de buren of vrienden’ zien, bijvoorbeeld een nieuwe relatie, een nieuwe bank, baan of auto. Hierdoor gaan we ons nog niet beter voelen, de drang naar ‘dat wil ik ook’ maakt dat je je nog ongelukkiger voelt. De jaloezie brandt. Maar als we ook een nieuwe bank hebben gekocht of auto worden we er niet gelukkiger van. Het prettige gevoel blijft vaak uit. Hoe dat kan, nou geluk hangt af van drie zaken: omstandigheden, genen en hoe je in het leven staat. De rol van dat laatste wordt vaak onderschat. Mensen onderschatten hoe belangrijk hun persoonlijkheid is, hoe ze tegen de wereld aan kijken. Denk aan een dichter als Goethe: zijn gloedvolle gedichten wijzen op een prachtig leven. Maar in wezen beschrijft hij vaak alledaagse dingen, zoals de vogeltjes die we allemaal zien.”

Waarom vergelijken we ons leven met dat van anderen?

“Vergelijken is nodig om te bepalen waar we zelf staan in het leven. Een vaste standaard is er niet. De huidige maatschappij is zo complex dat we het overzicht kwijtraken, aan alles twijfelen en geen houvast meer hebben. De heilige huisjes zijn verdwenen en je leven draait om jou en om hoe jij je voelt. We zijn zelf verantwoordelijk  voor ons eigen geluk. Dat is prachtig en geeft veel vrijheid. Maar als het in die vrijheid niet lukt om gelukkig te zijn, is het je eigen schuld. Door die schuldgevoelens, twijfel en het gebrek aan houvast ga je vergelijken. En dan kun je altijd iemand vinden die het beter heeft dan jij en lijkt het gras dus groener.”

Kunnen we er iets aan doen?

“Het vergelijken is een tweede natuur, het zit in ons. We zijn erop gericht en proberen op die manier ons leven beter te maken. Maar als het kijken naar het groene gras van anderen je ongelukkig maakt, is dat zonde van je tijd. Als je vergelijkt, doe het dan slim. Misschien doen anderen iets wat jou inspireert en aanspoort om iets nieuws te proberen. Vergelijken heeft alleen zin als het aanzet tot actie. Het najagen van geluk zorgt ervoor dat je ergens naar streeft. Vervolgens wen je weer aan dat nieuwe geluk en vind je het al snel gewoon. Daardoor blijf je in beweging. Je verrijkt zo je leven. Daar bereik je geen extatisch geluk mee, maar je voelt je prettig en blijft actief. Bedenk dat mensen die terugkijken op hun leven geen spijt hebben van domme dingen die ze hebben gedaan, maar van dingen die ze juist níét hebben gedaan!

Dan toch maar ons ‘eigen gras’ meer waarderen?

Ik zeg dat moet je zeker doen, in plaats van het geluk in de buitenwereld te zoeken zit in je binnenwereld. Besef dat je brein behoefte heeft aan uitdaging, het is steeds opzoek naar meer en beter en dat bovendien ook nog eens razendsnel went aan dat meer en beter. Die neiging kun je beïnvloeden door dankbaarheidsoefeningen te doen.

Aan het einde van de dag sta je even stil bij datgene waar je dankbaar voor bent. Dat hoeven niet vijftien dingen te zijn, dan raak je gefrustreerd als je er maar acht kunt bedenken. Maar elke dag stilstaan bij drie goede dingen, ook is 1 of juist meer natuurlijk oké, die je hebt meegemaakt, maakt dat de vanzelfsprekendheid verdwijnt en we ons prettiger voelen. Wat ook helpt is om ervaringen met elkaar te delen en op die manier bijzonder te maken. Dan beklijft zo’n ervaring meer en kun je de ervaring ook richten op verbondenheid met anderen.” Voor je gaat slapen even stil te staan bij de geluksmomenten van de dag maakt ook dat je lekkerder slaapt. In plaats van piekeren over wat je niet hebt of wat niet lukt, ga je nu met een glimlach om de mond slapen met de gedachten bij de fijne momenten of moment van de afgelopen dag. Ik zeg probeer het maar eens je zult merken dat je ook beter uitgerust en relaxter weer wakker wordt.

De eindconclusie is dat: ja het gras kan bij de ander inderdaad groener zijn maar het helpt ons niet om gelukkiger te zijn! Blijf daarom dicht bij jezelf, en creëer je eigen geluk, hier heb je grip op! O ja soms lijkt het groener maar niet alles wat je ziet is de werkelijkheid….

Hoe ga jij om met deze onzekerheid? Is bij jou het gras aan de overkant groener? En wat doe je dan?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.