Deel deze blog

Help ik ben verslaafd

Help ik ben verslaafd

Iedereen heeft wel iets waaraan hij of zij verslaafd is. Want verslaafd zijn is een breed begrip. De dikke van Dale geeft als definitie: ‘niet in staat los te komen van de genoemde gewoonte’. Het gaat dus om gewoontes en dat kan van alles zijn. Van roken tot chocola maar ook gamen, poetsen en altijd je mobiel binnen handbereik hebben. Ja, verslaafd zijn we (bijna) allemaal.

Spiegel momentje

Als ik heel eerlijk naar mijzelf kijk dan vind ik het ook lastig om mijn telefoon weg te leggen. Hoewel ik nog wel het fatsoen heb om als ik met iemand in gesprek ben niet gelijk op elk piepje te reageren en tijdens de maaltijd ligt ie ook buiten mijn bereik. Toch merk ik dat ik dat ding wel érg vaak in mijn handen heb. Even reageren op het appje van mijn vriendin, oh ja ik moet nog en tafeltje reserveren, de krant digitaal lezen is ook handig want op de hoogte blijven van de nieuwste nieuwtjes is een must. Wil ik er even tussenuit? Dan zoek ik op mijn telefoon naar een leuk uitje. Maar ook recepten zoek ik op, nieuwe tegels voor in de douche en ga zo maar door.

Die smartphone is écht smart

Veel media zijn zo gemaakt dat je gestimuleerd wordt om snel te reageren en vervolgens verder te klikken of door te scrollen. Denk aan geluiden en rode bolletjes bij nieuwe berichten, of je tijdlijn die automatisch ververst. Nieuwe berichtjes en likes zorgen voor het vrijkomen van het hormoon dopamine, wat een prettig gevoel van beloning geeft. Dit gevoel neemt weer af, maar je hersenen hebben de fijne ervaring onthouden en bijna automatisch grijp je opnieuw naar je telefoon.

Hartstikke verslaafd

Uit onderzoek van Een vandaag blijkt dat we dagelijks drie uur of meer aan de smartphone besteden. Toch vindt de meerderheid zichzelf niet verslaafd en geeft 73% aan de smartphone vooral een verrijking van het eigen leven te vinden.
Wat als je wél negatieve gevolgen ondervindt van (te) veel online zijn? Overmatig schermgebruik brengt (gezondheids)risico’s met zich mee. Zo kan het invloed hebben op je nachtrust en zorgen voor stress. Daarnaast kunnen ook rug- en nekklachten optreden, omdat je te veel over een tablet of telefoon hangt.

Los komen van verslavende gewoontes?

Er komt een moment dat je je bedenkt dat je toch wel iets wilt gaan doen om van jouw gewoonten los te komen. Maar hoe? Vanuit Blij in je brein bieden we een gratis webinar: Eerste Hulp Bij Verslaving. Ervaringsdeskundige en yogadocente @ weet alles van verslavingen. Tijden het webinar deelt ze haar ervaring en kennis, geeft ze praktische tips  en zijn er een aantal yoga oefeningen die ze samen met de deelnemers doet.

Dus wil je meer weten over hoe verslavingen werken en wat je met yoga en mediatie kan doen, volg dan het Webinar op donderdag 18 februari.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.