Deel deze blog

Wil je echt de waarheid ontdekken?

Wil je echt de waarheid ontdekken?

Maar hoe dan? Dit is een vraag die iedereen wel triggert. Zelf werk ik al een ruime tijd met een methode die mij helpt bewust te worden in bepaalde situaties. Het helpt mij om op een andere manier naar een situatie te kijken. Het maakt me bewust van het feit dat mijn gedachten niet altijd de waarheid zijn.

Deze handige methodiek wordt ‘Het Werk’ genoemd. 'Het Werk' is een denkproces dat is geïntroduceerd door Byron Katie. Het leert je om de gedachten die je hebt, te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen wat je pijn doet en om de oorzaak van je problemen helder te benaderen. Het creëert ruimte en geeft je een nieuw perspectief op je oordeel, aannames en beperkende overtuigingen.

Wie is Byron Katie?

Byron Katie is een 77-jarige Amerikaanse dame. Toen ze begin 30 was, werd ze ernstig depressief. Bijna tien jaar duurde het totdat ze in 1986, zoals ze het zelf noemt, “ontwaakte in de realiteit”. Over dat moment zegt Katie: 

“…ontdekte ik dat ik leed wanneer ik mijn gedachten geloofde, en dat ik niet leed, wanneer ik ze niet geloofde, en dit geldt voor ieder mens. Zo simpel is vrijheid. Ik ontdekte dat lijden optioneel is. Ik vond een vreugde in me die nooit is verdwenen, op geen enkel moment. Die vreugde leeft in iedereen, altijd.” 

Ze realiseerde zich dat haar depressie niet werd veroorzaakt door alles om haar heen, maar door de gedachten die ze had. In plaats van hopeloos de wereld proberen te veranderen, kon ze de gedachten onderzoeken en de realiteit zien zoals die is.

‘Het Werk’ aan het werk

We leren van jongs af aan dat je niet mag oordelen over een ander. Maar laten we eerlijk zijn… dit doen we wel. Als je jezelf realiseert dat je dit doet in een bepaalde situatie en je wilt hieraan werken, dan kan ‘Het Werk’ je helpen om te onderzoeken of je gedachten echt kloppen! Door bij jezelf te blijven en na te denken over de volgende vragen:

  • Is het waar?
  • Is het echt waar?
  • Hoe reageer je als je de gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Alleen al deze vragen helpen om je gedachten te onderzoeken. Je kunt daarna ook nog de gedachte omkeren. Dit is iets ingewikkelder, maar als je daar meer wil over weten, laat het me dan weten, ik vertel je graag meer!

Is het echt waar? Mijn ervaring!

Nadat ik de techniek heb leren kennen ben ik hem ook echt gaan gebruiken. Het helpt mij sowieso om inzicht te geven of mijn gedachten kloppen. Hier helpen de vragen “Is het waar? Is het echt waar?” al enorm mee. Op deze manier kom ik snel tot de conclusie dat de zaken soms toch anders zijn dan dat ik denk. Ik ervaar dan dat ik minder stress heb en een ander beter begrijp. Het helpt mij dus om een heldere kijk op de dingen te hebben. De oefening heet niet voor niks: Clean your glasses.

Ga zelf aan de slag

Om de oefening te doen is een werkblad ontwikkeld. Gebruik deze eens en je zult zien dat het een handig hulpmiddel is om je gedachten op een rij te zetten.
8664.Het werk werkblad.pdf

Ken jij deze manier van denken en onderzoeken al? En pas je hem dan ook toe?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.