Deel deze blog

Wil jij ook een lichtpuntje zijn?

Wil jij ook een lichtpuntje zijn?

De donkere dagen voor kerst zijn eigenlijk niet echt donker meer te noemen. Straten zijn versierd met kerstverlichting, huizen en tuinen zijn volop verlicht. En toch staat deze periode bekend als de meest donkere periode van het hele jaar. De ochtend begint laat, de avond vroeg en zelfs midden op de dag is het vaak nog schemerachtig. We spreken in deze tijd vaak over de ‘donkere dagen voor kerst’.

Donkere dagen In november en december bereiden veel mensen zich voor op de feestdagen. Want de decembermaand is een gezellig drukke maand. Sinterklaas, kerstmis en oud op nieuw. Tenminste, voor de meeste mensen behoort dit een gezellige maand te zijn. Maar voor een groep in de samenleving, best wel grote groep trouwens, zijn het wel de donkere dagen voor en tijdens de kerst. Alleenstaande mensen kunnen zich bijvoorbeeld eenzaam voelen tijdens de kerstdagen. Terwijl andere mensen deze feestdagen met hun partner, kinderen, familie of vrienden vieren, zitten er ook veel mensen alleen met de kerst. 

Kijk eens om je heen Wat doe jij nu voor deze groep? Ken jij iemand die ook alleen is? Dit zijn de vragen die bij mij opkomen, nadat ik wat heb gegoogeld op internet. En dan komt het ineens wel heel dichtbij. Na het overlijden van mijn moeder, is mijn vader ook een van deze alleenstaanden. Gelukkig valt hij niet onder de categorie ‘eenzaam’ want hij heeft zijn hobby’s, vissen en tuinieren, de buren, zijn broers en zussen en ons, mijn broer en ik en onze gezinnen. Ondanks dit hoor ik het hem toch wel eens zeggen. Ik ben alleen... Als ik kijk naar de kerst dan vieren we 1 dag met elkaar en de andere dag zit mijn vader toch echt wel alleen. Dus ondanks alle warmte om hem heen is er toch nog dat gevoel.

Wat kunnen we hieraan doen? Oei, dat is wel een hele directe vraag en ook best wel moeilijk, ben ik egoïstisch als ik zeg dat ik ook voor mijn eigen gezin een dag samen wil? Hmmm pittig. Wat vind jij hiervan? 

Op internet lees ik allemaal tips hoe je als alleenstaande iets kunt doen om de eenzaamheid te verdrijven. Dat loopt uiteen van online dating, chatten, samen met andere alleenstaanden een diner organiseren, op single reis gaan tot aan neem een huisdier. Maar ook de suggestie om je alleenstaande buur of kennis bij jou aan tafel uit te nodigen. 

De vraag is: wat doe jij als je weet dat iemand zich eenzaam voelt? 

Stuur een kaartje. Een mooi gebaar! Wat zou het mooi zijn als jij nu eens meedoet aan één van beide acties waarbij je een alleenstaande het gevoel kunt geven dat ze een beetje minder alleen zijn. Hieronder vindt je twee linken naar omgevingen waar je meer kunt lezen over deze mooie kerstgedachte. Ik roep iedereen op om deel te nemen aan één van beide opties, of misschien wel aan beide! 

Laten we ervoor zorgen dat er een glimlach komt op het gezicht van die bekende of onbekende die dit zo nodig heeft. Stuur jij ook een kaartje vandaag? Dit kan bijvoorbeeld via het ouderenfonds en Ben . Zij hebben gave initiatieven. 

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.