Deel deze blog

Ymkje's breinboek van de maand: Steeds leuker

Ymkje's breinboek van de maand: Steeds leuker

Hoe word ik gelukkig? Wat wil ik bereiken? Wat is mijn passie? Waar krijg ik energie van? Vragen die mensen zichzelf af en toe (of misschien juist vaak) kunnen stellen, ik tenminste wel. Jelle Hermus helpt je hier graag bij met zijn boek Steeds leuker en heeft zelfs al een opvolger geschreven: Leven met wind mee.

Waar gaat dit boek over?

Dit boek gaat over hoe je je leven stap voor stap leuker kunt maken (d.m.v. de Broednestmethode). En dan gaat het niet om grote stappen, maar om dagelijkse kleine stappen. Door de beweging naar vrijheid, blijheid en betekenis te maken wordt je leven steeds leuker, vandaar de titel. Het legt eerst de methode uit en daarna krijg je veel handvaten en inzichten om het ook daadwerkelijk toe te passen. Hier krijg je een glimp van wat hij met de Broednestmethode bedoelt.

Vanwaar dit boek?

Ik kocht het eigenlijk in een opwelling: het trok m’n aandacht in de boekenwinkel en ik moest het nú hebben. En zoals ik meestal bij romans en thrillers heb, wilde ik dit zelfhulpboek niet wegleggen. De schrijfstijl van Jelle Hermus is ontzettend toegankelijk, met een heerlijke toef humor op alles.

Waarom word je brein er blij van?

Omdat mijn brein vaak op volle toeren draait, maar dit steeds minder wordt door de inzichten die ik hieruit heb gekregen. En het laat me beseffen dat ik al goed mijn best doe, het hoeft niet altijd allemaal zo serieus te zijn en in één keer perfect te zijn. Take it step by step!

Wat is je favoriete citaat?

Vraag jezelf af: hoe wordt mijn leven geen slap patatje? Hij schrijft dat ‘slappe patat op de vloer van een openbaar zwembad niet werkt. Het is voor niemand fijn. Het kost de schoonmaker extra werk, de patatbakker heeft voor niets gebakken, de boer heeft voor niets geteeld, de moeder heeft betaald voor patat die uiteindelijk tussen de tenen van haar zoontje terechtkomt en het patatje heeft zijn volledige potentie niet kunnen benutten. Triest.’ Deze vraag betekent natuurlijk: wat wil ik met mijn leven?, maar op zijn manier geschreven blijft het beter hangen, gek hè?

Welk impact heeft het boek op je gehad?

Ik ben er een daadkrachtiger persoon door geworden. Ik kan nog steeds heel goed wikken en wegen (want: Weegschaal), maar ik neem nu makkelijker een beslissing. Ik ‘doe’ sneller. Oftewel: aanpakken! En mezelf vaker de vraag stellen als ik ergens geen zin in heb of juist een groter doel voor ogen heb: Welke kleine stap kan ik nu zetten?

Welk inzicht wil je delen?

Het hoeft niet allemaal in één keer goed te gaan. Eén stapje achteruit, betekent niet gelijk dat de hele missie afgelast moet worden. Gewoon weer twee stappen vooruit en je bent alweer verder dan je was. En schrappen; dingen die je niet leuk vindt om te doen, schrappen, schrappen, schrappen.

Waarom moet iedereen dit lezen?

Breinboeken kunnen soms ‘zwaar’ van stof zijn. Dit boek is heerlijk luchtig geschreven, zodat je het zo uit hebt. De kunst is uiteraard, zoals bij elk zelfhulpboek, om er daadwerkelijk iets mee te doen. Daarbij heeft Jelle ook zijn eigen platform soChicken en krijg je in zijn boek toegang tot je eigen ‘eierdoos’, zodat het niet alleen bij lezen blijft.

Welke vraag wil je stellen aan de Blij in je brein community?

Welke (kleine) stappen zet jij om je leven steeds leuker te maken?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.