Deel deze blog

Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf

“Zorg goed voor jezelf” was de titel van de workshop van Jacco Thoonen. Over “werkgeluk, energie, slaap en herstel”. Wij, Peter en Margriet, zijn hier naartoe gegaan, in het kader van de Week van het Werkgeluk.  We hebben tijdens deze interactieve workshop dingen gehoord die we eigenlijk wel wisten, maar voor het gemak hadden weggestopt. ;) Graag delen we dit met jullie.

De kern van het verhaal: Aandacht en herstel is het nieuwe goud. In onze huidige drukke, prikkelrijke en ikke-ikke prestatiemaatschappij verliezen we onszelf uit het oog. In de waan van de dag zorgen we niet altijd even goed voor onszelf. We gaan maar door en door. Waarom eigenlijk? Voor wie doen we dit, worden wij hier nu echt gelukkig van? Het antwoord daarop is wat ons betreft volmondig NEE! Dit kan anders, het is tijd om gezond gedrag als vaardigheid aan te leren.

Jacco had voor ons het model van Machteld Huber meegebracht om in te vullen. Met dit model breng je je eigen beeld van positieve gezondheid in kaart. Wil je dit voor jezelf ook ontdekken (aanrader!) dan vind je hier het model. Zo kun je voor jezelf bepalen waar je staat als het om ‘dagelijks functioneren’, ‘lichaamsfuncties’, ‘mentaal welbevinden’, ‘zingeving’, ‘kwaliteit van leven’ en ‘meedoen’ gaat. Wanneer je écht eerlijk bent naar jezelf toe en het zo invult,  dan geeft het je waardevolle inzichten op de onderdelen waaraan je zou kunnen werken.

Uit het gesprek wat daarna ontstond kwamen toch wel een aantal mooie eye-openers:

  • Multitasken bestaat niet! Hmmm nee echt, in je hersenen zit een switch… switchen kan wel, maar alles wat je wil doen, doe je stap voor stap. Dat vele switchen wekt de illusie dat we kunnen multi-taskenJ
  • Het continu aan staan, switchen en handelen kost veel energie en gaat uiteindelijk ten koste van jezelf
  • Lummelen is gezond. Een reset-moment voor je hersenen inbouwen in je dag doet wonderen voor je scherpte. Zonder gekheid, een powernap van 15 minuten is helemaal zo gek nog niet. Het geeft je zomaar 10 IQ-punten extra!
  • We stellen onszelf bloot aan teveel informatieprikkels. Het zou beter zijn wanneer we de vele prikkels zouden kunnen terugbrengen naar behapbare hoeveelheden. De hamvraag is: Wat is jouw ideale energiebalans in je dag- en weekritme?
  • Onze ervaring is dat mensen meer bezig zijn met het managen van hun tijd dan met het managen van hun energie. En wat levert dit dan op?
  • Wat heb je aan een uur extra werktijd als je aan het eind van de dag niet meer vooruit te branden bent? Dit was voor ons wel een trigger om eens kritisch in de spiegel te kijken.

Onze conclusie

De workshop heeft ons goed aan het denken gezet. Wij maken een bewuste keuze om onze werkdag af te sluiten en tijd te maken voor onszelf, familie en vrienden. Op het werk bouwen we korte herstelmomenten in door even de gedachten te verleggen met een break. Even ‘lummelen’. We gaan in een volgende blog de lummelmogelijkheden verkennen en jullie daarin meenemen! Dus houd deze community in de gaten Grinning

We zijn heel nieuwsgierig: hoe balanceren jullie je eigen energie op een dag?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.