Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samenfitter. Meld je snel aan.

Eens of oneens? Ben je zelf geen donor? Dan ontvang je ook geen donororganen.

| 4 reacties

Nieuwe nieren, gezonde longen of een hartklep van iemand anders. De medische wereld heeft de afgelopen decennia flinke stappen gezet als het gaat om succesvolle orgaandonaties. Daarbij wordt heel precies gekeken naar de juiste DNA-match en passende bloedgroep. Waar de arts alleen niet op let, is of jij als ontvanger zélf wel donor bent. Met een groeiend aantal kandidaten op de wachtlijst, groeit de vraag of dit niet een verplichting moet worden. Wat vind jij?

Vanaf 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. Elke Nederlander van achttien jaar en ouder moet een keuze maken over orgaandonatie. Als je geen keuze maakt, ontvang je tweemaal een brief ter herinnering om alsnog die keuze door te geven. Doe je dit niet, dan word je in het donorregister geregistreerd onder “geen bezwaar” tegen donatie van organen of weefsels. Het grote verschil met de oude donorwet is dat iemand die geen donor wil worden én niet reageert op de oproep van de overheid, toch terechtkomt in het donorregister. Wil je dat alsnog aanpassen, dan kan dat altijd op donorregister.nl.

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

4 reacties

  • Een mens is geen kast met organen die je er maar uit kunt plukken. Deze hele ideologie is fout. De menselijke gezondheid is een afgod, die door veel mensen wordt aanbeden. Men gaat totaal voorbij aan de Schepper van hemel en aarde, die ons leven bepaald. Of je nu wil of niet.  Daarom ben ik principieel tegen het concept om als een auto behandeld te worden. Mijn organen zijn van mij en ik ben van de Heere God. Ben ik ziek? Dan bid ik om genezing. Is het mijn tijd? Dan ga ik gelukkig de eeuwigheid in.

  • Ik snap de gedachte heer goed, maar ben het niet mee eens.
    Er zijn natuurlijk mensen die vanuit levensovertuiging geen donor zijn, maar deze mensen willen vaak ook niet ontvangen. Daarnaast kunnen er vele andere redenen zijn waarom je niet wilt doneren.  Zo ken ik iemand die wil doneren, omdat hij zelf erg ziek is geweest en aan veel medicijnen heeft gezeten. Hij wil een ander hier niet mee opzadelen. Misschien is hij hierdoor überhaupt al niet geschikt als donor, maar hij heeft deze keuze zelf gemaakt. Het is dan niet eerlijk om deze persoon juist een donatie te ontzeggen.

    Daarnaast ben ik wel eens met het feit dat als iemand geen keuze maakt, ze als geen bezwaar worden geregistreerd,

  • Oneens. Je moet uitgaan van jezelf, als jij jouw organen wilt doneren, top! Oordeel niet over een ander, je weet niet wat de beweegredenen zijn van diegene die er voor kiest zijn organen niet te doneren.  

  • Tsja dat is een moeilijke ethische kwestie. Maar als iemand echt een orgaan nodig heeft om te overleven dan vind ik het bijna niet kunnen om diegene dat te ontzeggen op basis van of hij/zij een donor is.