Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samenfitter. Meld je snel aan.

Eens of oneens? Het is terecht dat alternatieve behandelingen niet in de basisverzekering zitten.

| 48 reacties

Ongeveer zes procent van de Nederlandse bevolking laat zich behandelen door een “alternatief behandelaar”. Voorbeelden zijn een osteopaat, homeopaat en acupuncturist. Deze behandelingen vallen niet onder “reguliere geneeskunde” en worden niet vergoed door de basisverzekering, vaak wel (deels) met een aanvullende verzekering. Is dat terecht? Of moeten mensen altijd zelf kunnen kiezen welke behandeling bij hen past? De meningen verschillen.

Wat vind jij?

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

48 reacties

  • Iedereen kan gebruiken van alternatieve geneeswijzen als je iets wil proberen, maar het moet zeker niet in de reguliere zorg. Dan ga ik ook spruitjes verkopen voor 5 euro per stuk tegen allerlei kwalen. reguliere zorg heeft zich met verschillende onderzoeken en dubbel blind bewezen dat het werkt en als je alternatieve behandeling werkt laat het dan erkennen dan kan iedereen er gebruik van maken. maar waarschijnlijk ziit het meer in de hoop en wanhoop dat het werkt , dat is ook mooi maar placebo effect hoeft niet in de reguliere zorg te worden vergoed. Het is niet een bewijzen behandelmiddel

  • Toen ik na een gat in mijn long met een vuistgroot abces er omheen behandeld werd met antibiotica, eerst intraveneus, daarna met pillen, kreeg ik een soort reuma waardoor ik vrijwel invalide werd. Op een dag stuurde iemand mij naar een iriscopist, iets wat ik onzinnig vond maar in mijn wanhoop probeerde ik van alles. Deze man keek in mijn ogen en, terwijl hij niets wist van mijn conditie, noemde een aantal dingen op waar ik last van had. De reuma noemde hij een reumatische reactie van iets dat ik gegeten had. Op mijn vraag of dat antibiotica konden zijn reageerde hij wat kribbig dat dat idd zo kon zijn. Hij gaf mij fytotherapeutische/homeopatische medicijnen en binnen 14 dagen was de reuma bijna weg. Na 2 maanden was ik volkomen genezen, ook van dat longabces. Er zijn zoveel bewijzen dat homeopathie, fytotherapie en zoveel andere alternatieve - ik noem ze liever complimentaire - geneeswijzen goed en vaak zelfs beter helpen dan reguliere therapieen. Alleen: homeopatische medicijnen zijn vaak heel goedkoop in tegenstelling tot veel reguliere medicijnen. En dat vindt de pharmaceutische industrie helemaal niet leuk. Dus wordt het homeopathie en andere complimentaire geneeswijzen moeilijker en moeilijker gemaakt, er worden valse praatjes over verspreid en vergoedingen worden steeds meer afgeknabbeld. Complimentaire geneeswijzen horen in een verzekeringspakket te zitten!!!

    (Mijn hond, die ik niet voor de gek kan houden, is nu 10 jaar en behoorlijk gezond, dankzij een homeopatische dierenarts. Zonder haar waren we onze St. Bernardpup na een half jaar al kwijt geweest door een regulier medicijn!!!!)

  • Medische acupunctuur door een arts zou zeer zeker in het basispakket moeten worden opgenomen.

    Nederland loopt enorm achter hier in, in Duitsland is dit al jaren zo.

    Ik maak al zo'n 15 jaar minstens gebruik van acupunctuur. Het kost veel geld want de vergoedingen zijn in de loop der jaren steeds minder geworden. Ik heb altijd een klein inkomen gehad maar moest soms tot € 1500,- zelf betalen aan acupunctuur. Het geld was het me waard. Dan maar niet met vakantie.

    Ik heb nooit iets willen weten van alternatieve geneeswijzen, stond er zeer sceptisch tegenover.

    Al 20 jaar had ik dystrofie aan mijn voet, in de reguliere geneeskunde kon men niets meer voor mij doen. Bij de minste geringste aanraking had ik vreselijke pijn, kon amper schoenen aan. Een vriendin raadde mij aan eens acupunctuur te proberen. De afspraak met behandelaar was om 6 behandelingen te doen en als dat geen resultaat gaf de behandelingen te stoppen. Tot mijn grote verbazing begon mijn na 3 behandelingen mijn enkel te slinken. Ik kon weer schoenen aan. Langzaamaan ging het steeds beter en nu heb ik totaal nergens meer last van. In diezelfde periode was ik zwaar overspannen, depressief en had vrijwel geen energie. Ook daar hielp de acupunctuur tegen. Voordat ik met acupunctuur begon had ik 15 jaar antidepressiva geslikt, ik voelde me een robot. Ik ben al jarenlang van de medicijnen af. 

    Toen 8 jaar geleden borstkanker kreeg,  werd ik uitstekend voorbereid voor de operatie. Daarna was ik snel weer hersteld, de chirurg was helemaal verbaasd daarover.

    Mijn man heeft een jaar zwaar darmkanker gehad met 7 langdurige ziekenhuisopnames. Ik stond er alleen voor. Mijn energie en kracht werd gestimuleerd door acupunctuur, zodat ik het aankon. Ook na het overlijden van mijn man had ik veel baat bij acupunctuur.

    Afgelopen februari overleed mij  oudste zoon aan kanker, ik kreeg een burn-out door verdriet.  Ook hier hielp acupunctuur mij weer op de been. Mijn laatste tegenslag was dat bij mij in juli baarmoederkanker werd gediagnosticeerd. Ook nu werd ik weer voorbereid op de operatie en was de behandeld gyneacoloog/ chirurg verbaasd over het snelle herstel na de operatie. Huisarts , fysiotherapeut, behandelend psychotherapeut, gyneacoloog, iedereen is zeer te spreken over het effect van acupunctuur. Wat ik niet begrijp is dat medische acupunctuur niet in het basispakket zit als zoveel mensen uit de medische sector wel degelijk er enthousiast over zijn en zelfs aanbevelen. In  mijn geval bv geen troep meer slikken in de vorm van antidepressiva of andere schadelijke medicijnen. Het wordt tijd dat Nederland  met zijn tijd meegaat.

  • Ik vind het onterecht dat de zogenaamde "alternatieve behandelaar" niet in de basisverzekering zit. Ik zie een mooie combinatie van reguliere zorg en alternatieve zorg en dankzij beiden ben ik fit. Ik ben van mening dat ik een veel minder groot beroep doe op de reguliere zorg dankzij die paar consulten op jaarbasis bij een alternatieve behandelaar.

    Dit geldt zeker ook voor mijn partner, die in de afgelopen paar jaar gediagnosticeerd werd met een paar chronische aandoeningen. Mede dankzij interventies vanuit de zogenaamde alternatieve hoek heeft hij zijn medicijngebruik aantoonbaar drastisch kunnen verminderen.

  • Aan reguliere gezondheidszorg ben ik jaarlijks alleen maar het bloedonderzoek kwijt. Verder ga ik met de uitslag er van naar mijn antroposofische arts (dat is een regulier opgeleide arts met een extra studie er achteraan) Op basis van de bloeduitslagen kan ik veel ellende voorkomen. Doorverwijzingen naar een osteopaat of een kinesioloog. Die helpen me tot nu toe van heel veel problemen af. Of dat nu ging om menstruatieklachten, rugpijn, slecht slapen of vanwege mijn vegeterische levensstijl, de juiste supplementen.

    Ik betaal premie eigenlijk voor alle mensen die niet bewust bezig zijn, in China betaalde je de arts zolang je gezond was, als je ziek werd had de arts iets niet goed gedaan. Spreekt voor zich dat de Chinese geneeskunst niet te vergelijken is met onze, we kijken hier niet naar de hele mens, maar doen aan symptoombestrijding.

    Ik ben zelf verpleegkundige en ik geef mensen om me heen graag adbviezen over hoe ze bijvoorbeeld ook zonder antibiotica van hun terugkerende urineweginfecties af kunnen komen.

    Het is treurig dat een (huis) arts wel wordt betaald voor het uitschrijven van reguliere medicijnen, maar niet voor het geven van (preventieve) adviezen of alternatieve medicatie die zonder schadelijke bijwerkingen ook nog eens het probleem aanpakt en niet alleen een symptoom bestrijd.

  • Ik kies vaak voor de zogenaamde alternatieve geneeswijze (klassieke honeopathie). Ook preventief (bv Thermografisch borstonderzoek elk jaar, aanvullende voedingssupplementen, onderhoudende voetreflexmassages). Het kost veel geld wat niet wordt vergoed door mijn basidziektekostenverzekering wel gedeeltelijk door mijn aanvullende. Ik maak ook gebruik van de zogenaamde reguliere geneeswijze (afgebouwde medicatie voor te trage schildklier). Ik heb baat bij beiden. Dus een (basis)vergoeding voor beiden zou passend zijn. Een samenwerking tussen beide geneeswijze zou helemaal geweldig zijn. Men kan leren van elkaar in plaats van in kampen te denken.

  • Er zijn artsen die naast hun wetenschappelijke opleiding gekozen hebben om op een andere wijze te werken (hier in NL genoemd als alternatieve wijze). Zij zien in dat lichaam en geest één systeem is en dat je niet dmv een pilletje de patiënt kunt behandelen. Dat is symptoombestrijding ipv de oorzaak op te zoeken. Helaas zijn deze artsen niet goed zichtbaar en ook niet groten getalen werkzaam in de zorg. Ik heb zelf al jaren veel baat bij de andere geneeswijze in tegenstelling tot de reguliere gezondheidszorg (daar kom ik niet verder, want de reguliere artsen weten vaak niet hoe het eea te behandelen. Dan wordt er gegrepen naar een hormoonzalf of weer een kuur, wat allemaal niets helpt). Ook de reguliere geneeskunde kent goede dingen, maar helaas lang niet voor alles. Een samenwerking zou heel fijn zijn! Jammer dat wij in NL nog zo achterlopen met het integreren van een andere manier van behandelen. Graag deel ik dit artikel. Dit is een manier zoals het ook kan...wetenschap hand in hand met 'alternatief'....

    Dr. W. Lee Cowden, MD, MD(H)Chairman, Scientific Advisory Board

    Dr. William Lee Cowden MD is a USA board-certified cardiologist, clinical nutritionist and internist, skilled in kinesiology and homeopathy who received his MD from the University of Texas Medical School. Dr. Cowden has over twenty years of experience in treating cardiac disease, cancer and other chronic diseases, primarily with alternative/integrative medicine.

    Dr. Cowden is accomplished in applied kinesiology, electrodermal screening, homeopathy, reflexology, acupuncture, acupressure, biofeedback, as well as color, sound, neural, magnetic, electromagnetic, and detoxification therapies. At one stretch of his illustrious career, virtually every new client had been given a death sentence by the established medical community. Through his quiet assurance and belief in the potential for the body to heal, the vast majority of these clients survived.

  • Wat ik het liefste zie dat ik kan kiezen voor een verzekering waarin ik afzie van chemo en bestraling in mijn gehele leven. Dat ik onbeperkt verzekerd ben voor alle alternatieve behandelingen ik daar ook graag zelf een gedeelte  aan wil bijdragen. Dat ik een ziekenhuis zie als een garage voor mijn lichaam als er iets kapot gaat moet dit gemaakt worden. Ik verwacht dat deze manier van je verzekeren heel veel geld bespaart Voel ik me ziek dan gaan we alternatief op zoek waar dit vandaan komt. Ik verwacht dat op deze manier je willen genezen /herstellen er een heleboel geld wordt bespaard. 

  • Ik vind het eigenlijk schandalig dat de reguliere geneeskunde de enige mogelijkheid is om je eigen risico aan te spreken. Als je alternatief wilt gaan moet je alles zelf betalen of je verzekeren...dus extra kosten en dan nog krijg je maar minimaal vergoed. 
    De vereniging van Kwakzalverij is waarschijnlijk door de farmaceutische industrie ingehuurd. Ze doen bijzonder denigrerend over de alternatieve geneeskunde en zien alle fouten die in de reguliere zorg gemaakt worden( bv medicijnvergiftiging, fouten bij de operatie enz enz) gemakshalve door de vingers. Ook verdiepen ze zich niet in de alternatieve geneeskunde en komen steeds met dezelfde ( voor mij) onzinargumenten.
    Er wordt de laatste tijd van alles geprobeerd om het de alternatieve zorg moeilijk te maken.

    Misschien gaan ze straks anders kijken als de antibiotica niet meer werkt en we overgaan op de fagen( uitzending Zembla)
    In Duitsland staat de alternatieve geneeskunde in hoog aanzien en kunnen de kosten wel vergoed worden door de zorgverzekeraar.

    Laat iedereen vrij kiezen en behandel regulier en alternatief met respect. Beide hebben we nodig en samenwerking is het meest lonend!

  • Oneens, “reguliere” zorg kijkt (bijna) alleen maar naar het probleem en niet naar de oorzaak en schrijven een pilletje voor! Er wordt niet naar de oorzaak gekeken zoals  leefstijl. De farmaceutische industrie vaart er wel bij!

    Zelf ben ik meer om naar de oorzaak te kijken en te sturen vanuit je (goede) voeding!

    Dus ik betaal voor een dure zorgverzekering waar ik weinig of niets vergoed krijg!

    Theo Stienstra