Deel deze blog

Initiatiefnemer aan het woord - deel 4

Initiatiefnemer Stichting Present is 'makelaar' in vrijwilligerswerk

Enorm veel initiatieven zijn er in de afgelopen tijd opgezet om mensen te helpen of blijdschap te verspreiden in deze tijd van Corona. Een paar van deze initiatieven zijn al uitgelicht, maar hoe leuk is het om de kant van de initiatiefnemer zelf te horen! Daarom hieronder een initiatiefnemer aan het woord: 

Stichting Present de Wâlden

Stichting Present wil een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Zeg maar een ‘makelaar’ in vrijwilligerswerk. Present werkt vanuit lokale stichtingen (zo’n 75 in het hele land, waaronder 9 in Friesland). Er is er ook een stichting die werkt binnen Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen: Stichting Present De Wâlden.

Bij Present is de inzet van de vrijwilliger het startpunt: Waar ben jij goed in, wat vind jij leuk om te doen en welke datum komt jou het beste uit? Present zoekt daar vervolgens een geschikte hulpvraag bij. Dat kunnen praktische projecten zijn, zoals het opknappen van een huis of tuin, maar ook sociale activiteiten: zoals een middag op stap met gehandicapten of ouderen. Elk project, zo is de ervaring, geeft voldoening en plezier. Daarnaast is de ontmoeting met de ander een hele waardevolle ervaring. 

Als deelnemer geef je niet alleen, je ontvangt ook!

De hulpvragen ontvangt Present van hulpverleningsorganisaties zoals gebiedsteams, maar ook van andere professionals. Zo weten we zeker dat alle hulp wordt gegeven op die plekken waar het ook ècht nodig is. Dat vereist een goede communicatie en het maken van de juiste afspraken. Voorlichting aan vrijwilligersgroepen is hierbij een vast onderdeel. Zo borgen we  dat ieder project zo goed mogelijk verloopt.

Kort nadat de Corona-crisis uitbrak hebben we daarom ook snel kunnen omschakelen naar een aangepaste werkwijze en hebben we de actie: 'Ben jij Present in deze Corona-tijd' gestart.Door middel van een actiebrief (zie deze link) hebben we onze werkwijze en ideeën gepresenteerd. Dit leverde inmiddels een aantal hulpvragen op, waaraan we vrijwilligers konden koppelen.

Iemand in Hardegarijp mocht de deur niet meer uit. Er was snel een vrijwilliger gevonden die niet alleen de boodschappen haalde, maar ook het pakket van de voedselbank! In Kootstertille werd iemand met niet-aangeboren hersenletsel, blij van de hulp van een vrijwilliger die voor hem Internet, TV en WiFi kon aansluiten. De monteurs van Ziggo komen in deze tijd alleen langs voor spoedgevallen en dan kun je, als je net verhuisd bent, letterlijk met de handen in het haar zitten.. Ook in Twijzelerheide werd iemand ziek, terwijl het voedselpakket bij de voedselbank in Surhuisterveen klaar stond. Een vrijwilliger was snel gevonden!

Wil je ook iets doen voor een ander? 

Of ben je hulpverlener en signaleer je dat je cliënt hulp goed kan gebruiken in deze tijd? Meld je dan aan via onze website www.presentdewalden.nl of  neem contact  op met Amo Draijer, 06-53380847 | amo@presentdewalden.nl
Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.