Deel deze blog

De paden op, de lanen in!

De paden op, de lanen in!

Laatst liep ik op een zondagmiddag in het bos. Het was er gezellig druk. Jongeren, dertigers, ouderen, gezinnen met kinderen; al die verschillende leeftijdscategorieën door elkaar.  “Ja duh! Wat kon je ook anders?” hoor ik je denken, maar afgaand op de gezichtsuitdrukkingen liep niemand er met tegenzin. En zeker de kinderen niet; hollen, met takken slepen en soms stilstaand en vragend: 'wat is dat?' Kinderen die de natuur ontdekken.  

Onbekend maakt onbemind

Mooi om die “herontdekking” van de natuur te zien. Of is herwaardering hier misschien beter op z’n plaats? Ontdekken dat natuur meer is dan een decor. Het zorgt voor een gezonde leefomgeving, waarin je kunt ontstressen en het is een omgeving die stimuleert om er op uit te gaan en om te ontdekken. Want onbekend maakt onbemind. Daarom is het juist voor kinderen belangrijk om ze de waarde van de natuur te leren kennen. Want zij worden later diegenen die de beslissingen nemen die de natuur raakt.

Vieze voeten

Uit een onderzoek in opdracht van Jantje Beton in 2019 komt naar voren dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt. Terwijl contact met de natuur kinderen creatiever, gezonder en socialer maakt. Mooi voorbeeld daarvan is de door IVN georganiseerde ModderDag voor scholen en de kinderopvang waar ruim 90.000 kinderen lekker buiten speelden in de modder die dag. Of Nationale Buitenlesdag met maar liefst meer dan 400.000 deelnemers. Ook de digitale Avondvierdaagse was met 60.000 deelnemers populair. Allemaal tekenen dat naar buiten ook door kinderen leuk gevonden wordt.

Hup, naar buiten!

Een mooi aanknopingspunt om op door te bouwen en kinderen te stimuleren er op uit te gaan, want alles wat je leuk vindt onthoud je beter en doe je vaker. Meer bewegen voor kinderen is geen overbodige luxe, want uit onderzoek van het RIVM blijkt dat van de kinderen van 4 tot 11 jaar slechts 56% aan de beweegrichtlijnen voldoen. Oogartsen waarschuwen niet voor niets voor bijziendheid bij kinderen als gevolg van het aantal uren wat kinderen binnen en achter een schermpje doorbrengen.

Kids aan de wandel

Scholen zouden vanuit hun maatschappelijke rol het organiseren van Avondvierdaagses kunnen omarmen en wandelorganisaties zouden bij het organiseren van evenementen ook meer aandacht aan kinderen kunnen besteden. Zoals men bijvoorbeeld in Gulpen doet, waar ’s avonds om half acht een mini nachtmars van 7,5 kilometer voor kinderen vanaf 6 jaar wordt georganiseerd waarbij de kinderen tot hun enthousiasme officieel door de burgemeester worden onthaald. Maar ook zelf met onze kinderen kunnen we een bijdrage aan het buiten bewegen leveren door bijvoorbeeld elk weekend een leuke en verrassende wandeling te maken. Gezond, gezellig en je leert de omgeving kennen. De natuurorganisaties hebben legio kinder- en kabouterroutes zodat je volop qua route kunt variëren. 

Hoe zit het met jou? Vinden jouw kinderen buiten spelen en wandelen leuk? Stimuleer je ze daarin?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.