Deel deze blog

Herstel snel na sport en spel deel 1

Herstel snel na sport en spel deel 1

Veel mensen gebruiken sport als middel om fit in hun vel te blijven. Naast een drukke baan en een gezinsleven gaan ze fanatiek aan de slag met fitness, hardlopen of fietsen. Steeds meer mensen zijn in beweging en dat is goed nieuws. Maar bewegen heeft echter ook een keerzijde: grotere kans op blessures, overbelasting en andere ongemakken.

Hoe zit dat precies, wanneer ga je nou die grens van gezond bewegen over? Ik neem je mee in een drieluik over balanceren op het randje van overbelasting. Vandaag deel 1: sporten en herstellen.

De ideale trainingsbelasting

Sport is een activiteit die zowel stressbevorderend als -reducerend is. Dit hangt samen met de intensiteit, frequentie en tijdsduur van je sportgedrag. Over het algemeen kan worden gesteld dat de ideale trainingsomvang ligt op twee tot vier uur sporten per week. Dan is er maximaal effect voor je gezondheid.

Tijdens een sportmoment verbruik je energie en belast je je lichaam. Daarmee breek je je lichaam een stukje af.  Na de training moet je lichaam herstellen. Ons lichaam is gemaakt om te overleven, dus zal na dat herstel een klein beetje bouwen om iets beter tegen de belasting te kunnen dan daarvoor. Dat noemen we in de sportwereld ‘supercompensatie’. Dat effect blijft maar kort aan en dooft vanzelf weer uit.  Je moet je lichaam dus regelmatig blijven belasten om echt te ontwikkelen of beter te worden.

Wanneer je onvoldoende traint, dooft het trainingseffect uit. Wanneer je juist teveel sport zal je onvoldoende herstellen en gaat je fitheid omlaag en ontstaat er stress in je lijf. Wanneer je genoeg tijd neemt om te herstellen na de training, ontstaat er ontwikkeling. Dat herstel duurt tussen de 12-24 uur voor een rustige duurtraining en tot 72 uur indien je een intensieve krachttraining of interval training hebt gedaan.

Maar waar ligt nou de grens van gezond bewegen?

Die grens ligt op maximaal zeven uur per week. Sport je meer, dan kost je dat ‘gezonde dagen’. Je zal vaker ziek worden en het stressreducerende effect is dan niet meer aanwezig.

Side note: bovengenoemde getallen zijn algemene getallen die gelden voor een gemiddeld persoon.  Op individueel niveau kan het behoorlijk verschillen. Er zijn allerlei invloeden die bepalen of je wel of niet goed hersteld van een inspanning. Belangrijk is dat er balans is tussen de belasting en je belastbaarheid. Wil je daar meer over weten? Dat onderwerp zal ik de volgende keer behandelen. Dus: wordt vervolgd!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

Bovenliggend Opmerking Onderliggend
Geen gegevens