Deel deze blog

Fit zijn is belangrijker dan ooit

Fit zijn is belangrijker dan ooit

De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van complicaties bij een virusinfectie. Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs, is aangekomen, meer ongezonde tussendoortjes is gaan eten en minder is gaan bewegen. Voor een deel van de volwassenen geldt hetzelfde. Thuiswerken, minder bewegen, verleidingen in de (koel)kast en soms misschien depressiviteit en “troosteten”. In januari van dit jaar verscheen het bericht dat een kwart van de Nederlanders gemiddeld 5,6 kilo is aangekomen tijdens de Corona crisis. Dat geeft ook maar weer aan hoe moeilijk het is om een gezonde leefstijl vast te houden.

Maar waarom is een te hoog gewicht zo’n probleem bij virusinfecties?

Een te hoog gewicht kan je metabole systeem, ofwel je stofwisseling verstoren. Vet wordt opgeslagen in je buik en in je organen. Een langdurige ontregeling veroorzaakt daarmee een chronisch ontstekingsproces. Deze ontstekingsreacties brengen je immuunsysteem uit balans. Je kunt je voorstellen dat je immuunsysteem dan bij een virus besmetting minder snel en minder goed kan reageren. Het virus breidt zich sneller uit in je lichaam.

Wat kun je zelf doen?

  • Kies zoveel mogelijk voor vers en onbewerkt eten. Groente, fruit, granen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta, zuivel, ongezouten noten.
  • Kies voedingsmiddelen die een ontstekingsremmend effect hebben zoals omega 3 in bijvoorbeeld vette vis. Maar ook zwarte bessen, frambozen, druiven, broccoli en groene thee bevatten ontstekingsremmende stofjes zoals polyfenolen.
  • In rode wijn en pure chocolade zitten kleine hoeveelheden resveratrol. Of dit bij mensen de virusproductie remt is nog volop in onderzoek en nog niet bekend. Ik neem het zekere voor het onzekere en drink in deze periode af en toe een glaasje rode wijn J Oja, het zit trouwens ook in pindakaas. Maak vooral je eigen keuze.
  • Zorg voor voldoende vitamine D. Kom je weinig buiten? Of ben je vrouw en ouder dan 50 jaar of man ouder dan 70 jaar? Dan is het verstandig extra vitamine D te gebruiken in de vorm van een supplement.
  • Ga naar buiten! Wandelen, fietsen, hardlopen … Allemaal activiteiten die je zelf kunt doen zonder de drukte op te zoeken. Iedere dag minimaal een half uur wandelen of de bekende 10.000 stappen. Regelmatig en matig intensief bewegen is goed voor je immuunsysteem.
  • Let op je gewicht. Vooral veel buikvet is een belangrijke risicofactor zoals ik hierboven al aangaf.

Heb je hulp en steuntje in de rug nodig om fitter te worden? Weet je niet waar je moet beginnen of wil je hulp nodig? Meld je dan aan voor de Webinar: Fit in het voorjaar.

Op donderdag 4 maart organiseert Fit in je vel een webinar met het thema: Fit in het voorjaar. Sportdiëtist Linda Swart verteld je meer over de noodzaak van een gezonde leefstijl en beantwoord jouw persoonlijk vragen.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.