Deel deze blog

Fitter door minder te zitten

Fitter door minder te zitten
Je hoort het steeds vaker: zitten is het nieuwe roken. Het is beter voor je om minder te zitten en meer te bewegen omdat zitten (blijkbaar) heel ongezond is.

Thuis minder zitten

Een tijdje geleden kwam ik erachter dat ik vooral veel zit tijdens de dagen dat ik thuis aan het werk ben. Heel logisch natuurlijk; geen collega’s om een stuk mee te lopen tussen de middag, geen bureau waar ik even aan kan gaan staan en geen collega’s die je uit je concentratie halen. Ik werk namelijk aan de eettafel omdat ik geen kamer over heb als werkkamer. Toen ik dit zag bedacht ik mij dat de thuiswerkdagen niet altijd de meeste voldoening geven omdat het vaak een lang stuk achter elkaar werken is. Tijd om iets op te verzinnen dus. Online vond ik grote apparaten en kartonnen oplossingen, niet echt geschikt om even te testen. Daarom heb ik maar een hocker op tafel gezet:

Dit werkt tot nu toe erg goed! Ook in het weekend als even achter de pc moet om iets te regelen. Mijn vriendin vind het nog een beetje gek en ik weet niet of dit de beste oplossing op lange termijn is maar het werkt nu al een paar dagen heel goed :)  

Teveel zitten

Ik zit erg veel. Niet per se omdat ik dat wil, maar omdat dit nu eenmaal bij mijn werk hoort. Een gemiddelde werkdag betekent héél erg veel computerwerk en tja, dat doe je nu eenmaal zittend. Over het algemeen dan. Zitten is makkelijk en comfortabel, maar er zijn aardig wat risico’s aan verbonden. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het directe effect van zitten is:
  • Elektrische impulsen in de beenspieren stoppen
  • Calorieverbranding daalt naar 1 Kcal per minuut
  • Enzymen die vet afbreken zijn 90% minder actief
Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt lang zitten de kans op, jawel:
  • Vervroegd overlijden;
  • Diabetes type 2;
  • Hart- en vaatziekten;
  • Depressies;
  • Sommige vormen van kanker;
  • Lichamelijke klachten (spieren en gewrichten);
Dit is even schrikken.. Zeker als je denkt dat je aardig bezig bent met gezond eten en sporten.
Ik had al een keer meegedaan met een pilot waarbij slaap en stappen per dag gemeten worden. Daarvan had ik geleerd dat ik 's middags het beste een blokje om kan lopen, met de fiets naar de trein moet en in de avond nog iets moet doen om op minimaal 10.000 stappen per dag te komen. Bij voorkeur sporten. Ik had alleen nog niet door dat het daarnaast belangrijk is om het aantal uren zitten / passief gedrag zoveel mogelijk te beperken. Tijd om mee aan de slag te gaan dus!

Mijn ervaring met minder zitten

Inmiddels doe ik samen met een groep collega's mee aan een programma gericht op meer bewegen en minder zitten. Hierbij worden we geholpen door een coach. Ik kan niet heel lang stil zitten dus het loopje naar de keuken voor een kopje koffie of water zit er wel aardig in. En daarnaast natuurlijk de bijbehorende toilet bezoekjes.. Als aanvulling neem ik steeds vaker de trap (22 verdiepingen!) maar omdat je dan behoorlijk uitgeput boven komt neem ik vaker de lift naar een paar verdiepingen lager. Ook hebben we enkele bureaus die hoger kunnen waardoor staand werken mogelijk is. Hier maak ik steeds vaker gebruik van al merk ik dat het nog een uitdaging is om niet te gaan hangen en leunen als je al wat langer staat te werken.

Waarschijnlijk is het vele zitten heel herkenbaar voor iedereen die studeert, een zittend beroep heeft of niet in staat is om veel te staan. Hoeveel uur zit jij per dag? En wat zijn jouw tips om minder te zitten? Reageer op het forum.
Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.