Deel deze blog

Krijg weer zin in bewegen

Krijg weer zin in bewegen

Natuurlijk weten we allemaal wel, bewust of onbewust, dat gezond eten én bewegen goed voor ons is. Maar waarom lukt het dan nog lang niet iedereen om aan voldoende wekelijkse beweging te komen? Als je hier met mensen over praat, hoor je heel veel redenen voorbij komen. Gewoon geen zin, ik moet al zo veel, ik vind er niks aan, ik heb het te druk, noem maar op. En heel herkenbaar want als je druk bent met van alles en nog wat, schiet het bewegen er snel bij in. Ik betrap me er zelf ook wel eens op, ondanks dat ik weet dat het niet goed is, gebeurt het toch. Tijd voor verandering!

Voordelen van veranderen

Zeker als je niet gewend bent om met regelmaat te bewegen of te sporten is het lastig om er mee te beginnen. Ons eigen gedrag veranderen is misschien wel het meest lastige wat er is. Vaak nog lastiger dan nieuwe dingen aanleren. Maar als je nu eens probeert te bedenken waarom je wél zou gaan bewegen. Maak een lijstje met de voordelen: lekkerder in je vel zitten, minder hoofdpijn van de stress, toch die paar kilo’s kwijtraken, met je (klein-)kinderen kunnen ravotten of voetballen zonder dat je na een paar minuten staat te hijgen, van de omgeving genieten, of gewoon gezond willen blijven? Probeer voor jezelf eens één reden te bedenken die jou motiveert om van de bank af te komen.

Met elkaar voor elkaar

Als je jouw reden gevonden hebt, maak dan met jezelf en iemand die je goed kent de afspraak om langzaamaan te beginnen. Stap niet in de valkuil om in een keer heel fanatiek aan de slag te gaan. De kans is groot dat je dan, al dan niet geblesseerd, afhaakt omdat dat moeilijk is vol te houden. Begin gewoon met 1 keer per week en bouw dat rustig op. Zorg ervoor dat het een routine wordt door elke week op een vast moment af te spreken. Grote kans dat je het dan makkelijker volhoudt. En door het samen te doen blijft het leuk en afwisselend en heb je tevens een stok achter deur. 

Van niets naar iets: doe je mee?

Die eerste stap zetten om in beweging te komen is belangrijk. En wat is er laagdrempeliger dan te beginnen met wandelen? Want zoals Erik Scherder het stelt “Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. “Elke dag een ommetje van minstens een half uur maakt al een groot verschil.” Ben je zelf iemand die (net) begonnen is met bewegen/wandelen, wat was dan voor jou de aanleiding om die eerste stap te zetten? We horen het graag, zo inspireren we elkaar om in beweging te komen. Heb je ervaring, goeie ideeën of andere tips, laat het ons weten.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.