Deel deze blog

Is sporten gezond?

Is sporten gezond?

Links en rechts hoorde ik op kantoor een aantal keer de vraag of sporten wel gezond is. Sterker nog, een paar (zeer) sportieve collega’s beweerden dan dit niet het geval is. Dit zette mij aan het denken; is sporten wel zo gezond als ik dacht?

Ik wist niet beter dat sport gezond is, mede daardoor sport ik al zolang ik mij kan herinneren. Vanaf mijn zevende zat ik op voetbal en op handbal, niet per se voor mijn gezondheid maar omdat ik dit leuk vond om met vrienden te doen. In mijn studententijd ging ik roeien om mensen te leren kennen en om, naast de vele borrels, tóch gezond bezig te zijn. Later ging ik hardlopen, wielrennen en fitnessen om mezelf uit te dagen en om fit te blijven. Ik had inmiddels een zittend beroep en het voelde goed mezelf een paar keer per week flink in het zweet te werken.

Meer bewegen overdag

Door Het Nieuwe Gezonde Werken van Pim Mulier weet ik inmiddels dat sporten niet voldoende is om de negatieve gevolgen van sedentair (zittend en liggend) gedrag te compenseren. Maximaal 8 uur per dag zitten is nog gezond en wat bleek, ik zat op werkdagen regelmatig boven de 12 uur. Dit terwijl ik altijd een lunchwandeling maak en ook de trap verkies boven de lift. Inmiddels zit ik steeds dichterbij de 8 uur per dag, doordat ik tijdens het werk regelmatig bewust beweeg of sta, en dat voelt goed. Maar hoeveel moet je dan bewegen? Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is minimaal 150 minuten (2,5 uur) per week een matig intensieve inspanning gezond, bijvoorbeeld door te lopen, fietsen en tuinieren. Daarnaast adviseert deze richtlijn om 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen (bijvoorbeeld door te sporten, zwemmen en stevig te fietsen). Deze norm geldt voor alle leeftijden vanaf 18 jaar. Wanneer je jonger bent dan 18 is de richtlijn 60 minuten per dag matig intensief te bewegen en 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Voor 55-plussers wordt het aangeraden om daarbij balansoefeningen te doen. Het klopt dus dat regelmatig bewegen zeer belangrijk is voor je gezondheid. Onderzoek wijst zelfs uit dat continu voldoende bewegen belangrijker is voor je gezondheid dan 2 à 3 keer per week fanatiek te sporten en verder veel te zitten (zoals ik dat tot voor kort deed). Maar betekent dat ook dat sporten ongezond is? Het één sluit het ander toch niet uit?

Risico's en nadelen van sporten

Sporten is een vorm van bewegen, zelfs met een potje poolen of darten ben je veel aan het lopen. In veel gevallen helpt sporten bij het versterken van je spieren en botten en het opbouwen van een goede conditie. Dit helpt je voldoen aan de richtlijn van de NNGB. Maar er zitten ook risico’s aan sporten. Door te sporten kun je blessures oplopen waar je enige tijd van moet herstellen of zelfs permanent last van hebt. Ook kan het een negatieve invloed hebben op je slaap, want met fanatiek sporten komt het stresshormoon cortisol vrij. Dit kan ervoor zorgen dat je na het sporten minder goed in slaap kunt komen. Ook kan sporten verslavend zijn door het vrijkomen van endorfine, dit is een natuurlijke pijnstiller waardoor je je gelukkig voelt. Sportverslaving is medisch onderkend en heet officieel Bigorexia. Met Bigorexia kun je geen maat houden waardoor je te veel en te intensief sport. Volgens de NNGB is iedereen die elke dag of gemiddeld 7,5 uur per week sport niet gezond bezig. Bigorexia komt het meeste voor bij hardlopers en bodybuilders. Hierbij zijn respectievelijk de zogenaamde Runnershigh en het Adonis Complex (Muscle dysmorphia) van invloed. Bij mensen met een sportverslaving staat alles in teken van de sport waardoor andere (belangrijke) zaken minder aandacht krijgen. Zij krijgen, in tegenstelling tot mensen met een andere verslaving, complimenten over hun prestaties en hoe zij eruit zien. Dit zorgt ervoor dat deze verslaving als iets positiefs wordt gezien en pas laat wordt ontdekt. De gevolgen van Bigorexia kunnen zijn dat deze mensen (zware) blessures krijgen, eetstoornissen krijgen of in een sociaal isolement komen te zitten.

Er zijn dus zeker gezondheidsrisico’s verbonden aan sporten, een aantal van deze risico’s zijn ook in meer of mindere mate op mij van toepassing. Ik slaap bijvoorbeeld korter als ik s ’avonds fanatiek heb getraind. Sporten is dus niet, zoals ik dacht, per definitie gezond. Ik ben er wel van overtuigd dat verantwoord sporten kan bijdragen aan een goede fysieke (en mentale) gezondheid. Voor veel mensen zal dit matig intensief zijn, maar wat nog gezond/ verantwoord sporten is, verschilt per individu. 

Hoe zorg jij ervoor dat sporten gezond is? Reageer op het forum

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.