Deel deze blog

Natuur op recept

Natuur op recept

Gezondheid is een kostbaar goed maar we staan er vaak niet bij stil, het lijkt vanzelfsprekend. Tot het moment komt dat we (blijvend) ziek worden of erger. Bewegen in de natuur kan je zeker helpen om je lichaam gezond te houden. Ik vertel je er graag over.

Het belang van bewegen

Dat bewegen en een gezonde leefstijl gezondheid bevordert is duidelijk. Maar klaarblijkelijk doen we dat nog onvoldoende want onlangs las ik dat slechts 49% van de Nederlandse bevolking aan de beweegnorm voldoet. Opmerkelijk omdat er best veel aandacht is voor bewegen. De overheid, zorgverzekeraars, gemeenten, kranten en social media van alle kanten worden we geïnformeerd over het belang van bewegen en een gezonde leefstijl. 

De zorgkosten rijzen de pan uit

En terecht want ook financieel gezien is gezondheid kostbaar. In Nederland zijn de zorguitgaven in 2019 gestegen naar 106,2 miljard euro. En de verwachting is dat dit in 2040 zal zijn opgelopen tot meer dan 174 miljard. Schrikbarend hoge bedragen, ik hoop niet dat mijn zorgpremie in dezelfde verhouding mee stijgt. Niet alle zorgkosten zijn natuurlijk te voorkomen. Ongevallen, erfelijke aandoeningen en diverse ziekten daar hebben we geen invloed op. Maar een aanzienlijk deel van de kosten van een ongezonde leefstijl zijn wel én door ons zelf te voorkomen. Zorguitgaven voor roken, ongezonde voeding, weinig beweging en alcoholgebruik bedragen 12 miljard. Tijd om hier dus wat aan te doen, nog afgezien van het geld, want het meeste belang bij een goede gezondheid heb je toch zelf? Wie wil nou niet in goede gezondheid oud worden? Vanuit de vereniging Arts en Leefstijl is hier overigens ook een heel interessant artikel over geschreven, dat kun je lezen via deze link.  

Voorkomen is beter dan genezen

Met z’n allen werken aan een gezonder Nederland. Overheden met een gezonde leefomgeving, zorgverleners door andere behandelingen voor te stellen, zorgverzekeraars door andere producten aan te bieden en wij als individuen door te kiezen voor een gezondere leefstijl. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam en een gezond lichaam heeft een gezonde leefomgeving nodig. Of zoals een internist laatst zei “wat helpt het als we mensen beter maken en ze komen weer terug in een ongezonde omgeving”.

Niemand zegt dat het makkelijk is

Het is niet eenvoudig maar het kan wel als we allemaal onze schouders er onder zetten. De preventie- en bewustwordingscampagnes over de invloed die we zelf hebben op onze eigen woon-, werk-, leefomgeving én gezondheid kunnen daar ook aan bijdragen. Want zoals een huisarts het onlangs formuleerde "Preventie wordt vaak gereduceerd tot individuele gezondheidsbevordering en leefstijl-interventies. Pas als je door hebt dat preventie ook gaat om het gezond maken en houden van de sociale én fysieke leefomgeving ga je het belang van natuur op recept pas echt beseffen. Goed voor de mens én voor de natuur!" En natuur hebben we gelukkig nog volop. In de natuurgebieden maar ook in parken of de eigen tuin. En een wandeling in het groen is voor jong en oud snel te doen.

Wandelen op recept

Dagelijks een wandeling maken, het liefst in de natuur is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Dit zou dus zomaar een advies van een huisarts kunnen zijn. We zien trouwens dat ook steeds meer huisartsen dit zelf in de praktijk brengen door met hun patiënten te gaan wandelen. Maar alleen (met een advies van de huisarts) aan de wandel gaan kan natuurlijk net zo goed. Of met behulp van een gediplomeerde wandeltrainer of in een groep als je een steuntje in de rug nodig hebt. Of als je last hebt van stress met een wandelcoach. Dit alles preventief om te voorkomen dat je later in een veel zwaarder en duurder zorgtraject terecht komt. Uit onderzoek met 10 fysiotherapiepraktijken bleek dat men na 3 maanden wandelen in plaats van behandelen 1,5 klacht minder had. Terwijl uit een ander onderzoek bij wandelgroepen met voornamelijk ouderen bleek dat deze beduidend beter scoorden dan hun gemiddelde leeftijdsgenoten. Beide liepen in een groene omgeving.

Voorkomen is beter dan genezen en je zou met een dergelijke verwijzing dus goed op weg geholpen kunnen worden om dan na bijvoorbeeld een half jaar zelfstandig door te gaan.

Wat vind jij? Wandeltraining en wandelcoaching moet vergoed worden vanuit de zorgverzekering om duurdere zorgkosten in de toekomst te voorkomen.  Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat het me weten in het forum.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

  • Misschien wel alleen een vergoding/tegemoetkoming voor de minima, dus bijv. AVFrieso verzekering? Dit omdat het preventiebeleid natuurlijk over veel meer gaat dan alleen gezond bewegen zoals je al schrijft.  Maar zolang bijv ongezonde voeding nog steeds veel goedkoper is dan de gezondere keuze, zou zo'n vergoeding misschien toch een steuntje in de rug kunnen zijn juist voor de minima?