Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: De finish in zicht

Stadsgids Henk vertelt: De finish in zicht

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Een hele hoop stappen

Vandaag schrijf ik mijn laatste blog voor jullie. Het einde van de virtuele Elfstedentocht is in zicht. Toen we met deze tocht begonnen gaven wij ook nog enkel virtuele stadswandelingen. Sinds 1 juni mochten we gelukkig weer mensen in het echt rondleiden. Terwijl jullie een heleboel stappen hebben gezet, heb ik samen met mijn collega’s bijna 4000 mensen in 356 groepen rondgeleid door Leeuwarden in de maanden juni, juli en augustus. Ik heb niet precies bijgehouden hoeveel stappen dat waren maar vast een hele hoop. Terwijl we de afgelopen maanden dus weer volop groepen aan het rondleiden zijn, doen we deze week ook weer een aantal virtuele tours voor de introductieweek van de nieuwe studenten. We vertellen dan wat andere verhalen dan anders. We laten zien waar ze op stap kunnen gaan, waar je moet snacken op het late uur en we vertellen ook wat belangrijke geschiedenisfeitjes. 

Proost

In de middeleeuwen had Leeuwarden bijvoorbeeld een wet dat je in de wintertijd enkel bier mocht drinken uit Leeuwarden. Zo wilden de Leeuwarders hun eigen inferieure bier beschermen tegen bier van buitenaf dat lekkerder was. Toen twee mannen van buiten de stad deze regel hadden overtreden, werden ze achternagezeten door een groep Leeuwarders en besloten ze te gaan schuilen achter de muur van het Amelandshuis. Toen al die boze mannen achter hen aankwamen leek het erop dat het huis van de heer van Ameland werd aangevallen. Weer wat andere mensen gingen toen hulp halen. Dit was in 1487 en toen kon je nog niet appen, dus die mensen werden fysiek opgehaald. Ondertussen kwam de heer van Ameland naar buiten en werd alles netjes opgelost. Maar dat hadden de mannen die hulp gingen halen natuurlijk niet meegekregen. Ze kwamen een aantal dagen later terug met een leger van 8000 man en eisten vrijhandel en dat je elk biertje dat je wilde drinken mocht drinken in Leeuwarden. De Leeuwarders zeiden dat ze beter naar huis konden gaan, want alles was al opgelost. Maar daar waren die 8000 man niet tevreden mee en dus stelden ze een ultimatum, waarop de Leeuwarders weer antwoorden dat ze beter naar huis konden gaan omdat hier alles al was opgelost. De 8000 man zijn toen de stad binnengevallen en hebben Leeuwarden geplunderd en zelfs mensen vermoord en de stad een tijdje bezet. Dit staat bekend als de Leeuwarder Bieroproer van 1487. Dus als je na het volbrengen van de virtuele Elfstedentocht een biertje gaat drinken hoop ik dat die nog beter smaakt, want in Leeuwarden hebben we zelfs om bier gevochten!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.