Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Een kaasliefhebber

Stadsgids Henk vertelt: Een kaasliefhebber

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Rolling Stones

Soms vragen mensen mij wel eens of ik er nooit genoeg van heb om altijd maar dezelfde verhalen te vertellen. Ik reageer dan altijd door te vragen of ze ook denken dat Mick Jagger van de Rolling Stones er genoeg van heeft om Sympathy for the Devil of Paint it Black te spelen? Dat doen ze al vijftig jaar namelijk en ik denk dat ze dat nog altijd met veel plezier doen, want het zijn hele leuke liedjes en mensen zijn altijd heel blij en enthousiast als ze die liedjes horen. Zo is het ook met onze tours. Wij vertellen leuke verhalen waardoor we mensen aan het lachen maken en waardoor mensen enthousiaster worden over Leeuwarden. Dat is altijd leuk om te merken. En net als de Rolling Stones verandert onze setlist ook. Want elke dag is anders en pas je de tour aan. Zo lopen we met deze hitte anders dan als het regent of als het winter is. 

Het is de toon die de muziek maakt

En natuurlijk zijn ook de mensen elke keer weer anders. Zo kun je een bepaald verhaal drie keer op een dag vertellen, maar doe je dat drie keer anders omdat de groep ook anders is. Een schoolklas krijgt een andere versie dan een groep gepensioneerden en een gemengde groep met oudere en jongere deelnemers zal ook weer een andere versie krijgen. Het is voor ons gidsen altijd weer een uitdaging om de juiste toon te vinden die past bij de groep die voor je staat. Dat maakt het altijd anders en dat is juist leuk. 

Levensechte kaas

Als je weet wat je gasten leuk vinden en wat hen raakt kun je ze ook nog leuke tips meegeven. Zo liep twee weken geleden een vrouw uit België mee die kaasliefhebber bleek te zijn. Ze was zo’n grote liefhebber dat ze er zelfs boeken over schreef. Omdat ze heel erg enthousiast was over de street art in Leeuwarden, raadde ik haar aan om naar Aldeboarn te gaan en onder de brug over de Boorne te kijken. Daar heeft L.J. van Tuinen namelijk een gigantische kaas op een muur aangebracht omdat in Aldeboarn vroeger een zuivelfabriek stond waar ze kaas maakten. De kaas is zo realistisch gemaakt dat hij bijna niet van een echte te onderscheiden is. Op de rode folie staat het originele logo van de Tuorkemjitter kaas die ze hier ooit maakten. Er steken ook twee handen uit de kaas die een lintje doorknippen. Het is een verwijzing naar het feit dat Aldeboarn ooit eens de hoogste kerktoren van Friesland wilde bouwen en daarom de kerk in Tzum ging opmeten. Toen de Tzummers dit door kregen zouden ze het touwtje hebben afgeknipt. Op de andere muren van de brug zijn ook nog andere mooie muurschilderingen aangebracht door andere kunstenaars.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.