Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Het middelpunt van alles

Stadsgids Henk vertelt: Het middelpunt van alles

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Een mislukte toren

Bijna elke stadswandeling die ik doe, begint op het Oldehoofsterkerkhof, het plein voor de scheve Oldehovetoren. Dus bijna elke stadswandeling begint ook met een verhaal over een mislukte toren. Over hoe wij in Leeuwarden ooit probeerden de hoogste toren van Nederland te bouwen en dat helemaal mis ging. Het is natuurlijk een leuk verhaal om mee te beginnen en ik probeer het altijd zo te verdraaien dat het geen mislukking is, maar dat wij juist heel trots zijn op onze scheve toren, want wij hebben een scheve toren en er zijn natuurlijk veel meer rechte torens. 

Leeuwarden

Na deze mislukking probeer ik met de nodige zelfspot de rest van de tour het beeld van Leeuwarden om te draaien naar het feit dat Leeuwarden de belangrijkste en mooiste stad van de wereld is. Zo vertel ik dat de betovergrootvader van Johan Cruijff in één van de Leeuwarder stegen is geboren. Dat de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher hier is geboren. Dat wij in Nederland een koningshuis hebben dankzij de Leeuwarder tak van de Nassau’s en dat die koningshuizen zelfs zo in elkaar verweven zijn dat eigenlijk alle koningshuizen Leeuwarders zijn. En dat ons beeld van de Romeinse wereld eigenlijk een Leeuwarder interpretatie van de Romeinse wereld is. En als mijn gasten gaan denken dat ik het niet nog bonter kan maken zeg ik: "We gaan nu naar één van de huizen van Mata Hari want ook Mata Hari kwam uit Leeuwarden".

Mata Hari

Onder luid gelach lopen we naar haar huis toe waar ik vertel dat Mata Hari, 'de zon' betekent in Indonesië. Ofwel 'oog van de dag', het middelpunt van alles. Na haar mislukte huwelijk vertrok ze in 1905 naar Parijs en werd daar een wereldster. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, vragen eerst de Duitsers en daarna de Fransen of ze voor hen wil spioneren. Als de Fransen haar niet meer vertrouwen arresteren ze haar en blijkt ze in het bezit te zijn van visitekaartjes van buitenlandse officieren. Daar is niets verdachts aan volgens Mata Hari. Ze is een vrouw van de wereld en ze is dol op mannen in uniform. Ze vindt het ook leuk om met ze naar bed te gaan en de verschillende nationaliteiten met elkaar te vergelijken. De Fransen vinden het maar niets en veroordelen haar vanwege spionage en in 1917 krijgt ze de doodstraf op 41-jarige leeftijd. Mata Hari wordt een legende en via boeken en films leeft haar verhaal voort. En ja...ook Mata Hari kwam uit Leeuwarden.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.