Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Mislukte torens

Stadsgids Henk vertelt: Mislukte torens

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Een scheve toren

Vorige week vierden wij onze zevende verjaardag. Al 7 jaar lang zijn er Free Tours die op het Oldehoofsterkerkhof beginnen, het plein bij onze scheve Oldehovetoren. Dit had eigenlijk de hoogste kerktoren van Nederland moeten worden, maar het ging al bij de bouw mis en de toren zakte scheef. Ze hebben het toen nog proberen te corrigeren, waardoor de toren niet alleen scheef, maar ook krom is. Na 40 meter zijn ze gestopt met bouwen en de eerste architect was toen al gestorven van chagrijn. Dat kun je je misschien voorstellen, als je de Oldehove ziet en je bedenkt dat het de hoogste kerktoren van Nederland had moeten worden. 

Een nieuwe toren

Toen dat eenmaal was mislukt, probeerde men nogmaals een nieuwe toren te bouwen. Die werd heel creatief ook de 'nieuwe toren' genoemd. Deze toren is ook echt afgebouwd en was ruim 40 meter hoog en de hoogste toren van de stad. Inmiddels staat deze toren er niet meer. Enig idee waarom...? Ook deze toren zakte scheef. En wel zo scheef dat men bang was dat de toren om zou vallen en toen hebben ze de toren in 1884 maar afgebroken. Nog in datzelfde jaar begon men echter met de bouw van weer een nieuwe toren... De Bonifatiuskerk. Deze door Pierre Cuypers ontworpen kerk werd met zijn 85 meter de hoogste kerk van heel Friesland. We hadden weer een hoge toren.

Je moet niet te hoog van de toren blazen...

Maar ook met deze toren liep het niet goed af. In de jaren veertig vloog er een vliegtuig tegenaan die zijn vleugel brak en een noodlanding moest maken. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar de toren had wel een smak gekregen. In de jaren zeventig vloog vervolgens de complete top van de toren naar beneden tijdens een storm. De toren is inmiddels weer opgebouwd en de Leeuwarders kregen nogmaals zin om een hoge toren te bouwen: De Achmea-toren. Toen die toren klaar was in 2001 vielen de zwarte platen naar beneden….Dus torens en Leeuwarden gaan niet zo goed samen. 

Tip voor het weekend

Wat wel goed samen gaat is Leeuwarden en street art. De laatste jaren zijn er hier de mooiste muurschilderingen gekomen. Aankomende zondag (30 augustus) is er weer een Street Art Tour. Als je mee wilt lopen, kun je je het beste even aanmelden op onze website: www.aguidetoleeuwarden.nl. Doe je mee?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.