Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Op zoek naar street art

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Een kaart met street art erop?

Regelmatig krijg ik een mailtje met de vraag of wij ook een kaart hebben met alle street art in Leeuwarden. Ik antwoord dan altijd dat wij die niet hebben, maar dat mensen welkom zijn op onze maandelijkse Street Art Tour. Daarnaast doen wij bijna elke dag een algemene Free Tour, en ook daar laten wij street art zien en na afloop van de tour laten we graag op de kaart zien waar nog meer street art te vinden is. Zo kunnen we altijd de laatste up-to-date informatie geven.

Iets tijdelijks

De reden dat ik nooit een kaart heb gemaakt is omdat street art nooit permanent is. Dat is aan de ene kant heel jammer, maar dat is aan de andere kant ook weer de charme van street art. Op een muur kan een prachtige muurschildering staan en een paar maanden later staat er iets anders. Soms is dat nog mooier en soms vind je het zonde. 
Ik maak elk jaar wel een algemene kaart van Leeuwarden. Die deel ik na afloop van onze tours uit en worden in de hotels in Leeuwarden uitgedeeld zodat de hotelgasten ons ook weten te vinden. Op deze kaart staan uiteraard alle bezienswaardigheden voor de toerist en ook een paar street art spots. Ik zoek dan altijd wel muren uit, waarvan ik vermoed dat de street art er wat langer zal zitten. Dat is vaak werk dat in opdracht van de gemeente is gedaan. Maar ook daar kan het wel eens misgaan. Zo bestelde ik begin maart 60.000 plattegronden in het Nederlands, Engels en Duits met vijf street art spots erop. Onder andere de grote muurschildering van Maria Louise op het Oldehoofsterkerkhof. Maar toen ik de plattegronden van de drukker terugkreeg, was de muurschildering inmiddels verdwenen en vervangen door een witte muur.

Nooit hetzelfde

Dit is ook de reden dat ik het liefste gewoon zelf door de stad loop met mensen en ze de mooiste street art laat zien. Je kunt dan de werken uitleggen en als er iets nieuws is, samen bespreken en proberen te interpreteren. Elke laatste zondag van de maand doen wij om 13:00 uur een Street Art Tour. Dit doen wij nu al ongeveer zeven jaar en nog nooit is zo'n Street Art Tour hetzelfde geweest. Elke maand verandert er wel iets in de stad en komt er iets nieuws bij. Ook deze week komt er iets nieuws. Joram Roukes en Roy Schreuder zijn met een nieuwe muurschildering bezig op het gemeentehuis van Leeuwarden. Ze maken een gigantisch gezicht als een soort van collage van stukjes mensen als een afspiegeling van onze samenleving. Als het goed is zal die zaterdagavond af zijn. Precies op tijd voor onze Street Art tour op zondag.

Wil je zondag meelopen? Meld je dan wel even aan op onze website.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.