Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Poppeslok

Stadsgids Henk vertelt: Poppeslok

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Langs de Dokkumer Ee

De zomervakantie is nu in het hele land begonnen en naast veel belangstelling op onze openbare tours krijgen wij ook steeds meer aanvragen voor privé tours. Zo kreeg ik dinsdagochtend een groep vrienden op bezoek. Ze vierden hun vakantie in Dokkum en maakten vanuit daar fietstochten. Op dinsdagochtend waren ze langs de Dokkumer Ee naar Leeuwarden gefietst om met mij een stadswandeling te maken. Onderweg liepen we ook langs het Beerenburger Museum. ‘Een distilleerderij’ riep één van hen geïnteresseerd. Daar moest ik natuurlijk even op inhaken en er iets over vertellen.

Beerenburg

Beerenburg is iets wat velen voor iets typisch Fries aanzien. Maar het is ooit bedacht door een Amsterdammer: Hendrik Beerenburg. Die verkocht het aan schippers en zo kwam het ook in Friesland terecht. Omdat ze hier zelf probeerden Beerenburg na te maken, kreeg je dus eigen soorten Beerenburg met nét even een ander smaak en naam. Maar Beerenburg zit wel verankerd in de Friese Taal. Je kunt overal een BeCo bestellen en dan weten ze dat je een Beerenburg Cola wilt hebben. En natuurlijk gaan we hier op poppeslok in plaats van op kraamvisite.

Poppeslok

Vroeger kwam de huisarts thuis langs om te helpen bij de bevalling. De huisarts nam altijd een fles drank mee. Als alles goed was gegaan werd die fles aangebroken en werd er een slokje gedronken op het nieuwe kindje. De arts vertrok naar huis en liet de fles achter. Iedereen die daarna langs kwam om het nieuwe kindje te bewonderen kreeg een slokje uit die fles. Vandaar dus poppeslok. ‘Dat is veel lekkerder als die beschuit met muisjes’ zegt één van de gasten. Maar toen ik vorig jaar zelf vader werd, kregen we in het ziekenhuis gelijk beschuit met roze muisjes en geen Beerenburg.   

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.