Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Vakantie in eigen land

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Meer bezoekers uit eigen land

Dat veel mensen hun vakantie toch maar in eigen land vieren, hebben we wel gemerkt in Leeuwarden. In de maand juli kregen we meer dan 2x zoveel bezoekers op onze openbare stadswandelingen ten opzichte van vorig jaar. Hadden we vorig jaar nog 494 mensen rondgeleid in juli, in 2020 waren dit er 1313. Een stuk meer dus. Van veel gasten krijgen we te horen dat ze anders naar Zuid-Europa zouden gaan of naar IJsland of Canada. Maar nu blijven ze toch maar in eigen land en dat blijkt helemaal niet zo erg te zijn. Want ons eigen land is toch ook best wel mooi. 

Ook bezoekers uit de omgeving

Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat ook mensen uit de omgeving ons weten te vinden. Zo hadden we deze week mensen mee uit Sneek, Heerenveen, Aldeboarn en ook gewoon uit Leeuwarden.Want ook in je eigen omgeving is een stadswandeling erg leuk om te doen. Ik vind het dan altijd een leuke uitdaging om mensen wat nieuws mee te geven. En gelukkig lukt dat eigenlijk altijd wel. 

Rode neus

Zo staat er bij de toegang naar de Kleine Kerkstraat een standbeeld van Anne Vondeling. Dit was een politicus die zowel in de eerste als Tweede kamer heeft gezeten en ook voorzitter is geweest. Hij had ook een vrij grote rode neus. Daarom maakten sommige mensen wel eens grapjes over dat hij een borreltje op had. De lokale bierproefvereniging vond dit wel een leuk feitje. Dus toen zij zoveel jaar bestonden, heeft één van de leden die grafstenen voor zijn werk maakte, een steen gemaakt met een gedicht over bier. Toestemming hadden ze niet, maar met oranje hesjes aan dacht iedereen dat het officieel was. En dus trokken ze met hun oranje hesjes naar het beeld van Vondeling en legden ze een paar meter achter Vondeling hun steen erin en zo ligt hier nu al meer dan tien jaar lang een gedicht over bier. Het is ondertekend met BPV, een afkorting voor Bier Proef Vereniging. Een vrouw uit Leeuwarden zegt vervolgens: ‘Ik ben hier al zo vaak overheen gelopen, en dat is me nog nooit opgevallen.’

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.