Stadsgids Henk vertelt: Vereniging De Friesche Elf Steden

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Complete chaos

Die allereerste Elfstedentocht in 1909 verliep organisatorisch nogal chaotisch. Eind 1908 werd de wedstrijd uitgeschreven door de Friesche IJsbond. Je kon je tot 5 januari 1909 inschrijven voor de wedstrijd die op een nader te bepalen datum zou plaatsvinden. Toen het bleef vriezen en het ijs goed bleek, werd abrupt besloten om de tocht op 2 januari te gaan schaatsen. De uiterste inschrijfdatum werd verplaatst naar 1 januari. Wie had gewacht tot 1 januari was te laat. Om onbekende redenen werden zelfs inschrijvingen op oudjaarsdag niet meer geaccepteerd tot ongenoegen van velen. Toen het op de dag van de tocht begon te dooien hielden velen het ook nog eens voor gezien waardoor er maar 23 mensen aan de start bij Hotel Amicitia verschenen bij die allereerste tocht.

Te laat

Mindert Evert Hepkema was één van die mensen die te laat was met inschrijven. Hepkema was advocaat in Leeuwarden, hij had zijn kantoor aan de Willemskade 12. Hij was ook een fanatiek sportbeoefenaar; deed aan wielrennen, schaatsen én voetbalde in het eerste elftal van Frisia. Toen de Friesche IJsbond de eerste Elfstedentocht aankondigde, was hij in Hamburg. Hoewel hij halsoverkop naar Leeuwarden terugkeerde, was hij te laat. 

IJsverhoudingen

Gefrustreerd dat hij niet kon deelnemen, zag hij wel dat de tocht een succes was. De Friesche IJsbond had aangegeven de tocht maar één keer te willen organiseren. En dus verzond Hepkema ingezonden brieven naar verschillende kranten om het succes te benoemen en op te roepen tot een vereniging. Hij organiseerde een vergadering in het Oranjehotel in Leeuwarden waar er door de dertig aanwezigen werd besloten tot de oprichting van de Vereniging de Friesche Elf Steden. De vereniging kreeg als doel de Elfstedentocht door Friesland bij gunstige ijsverhoudingen voortaan jaarlijks te organiseren.

De koning van Leeuwarden

Wil je meer over Hepkema weten? Er is net een biografie over hem verschenen met de titel: De koning van Leeuwarden

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.