Deel deze blog

Stadsgids Henk vertelt: Wat is Street Art?

Stadsgids Henk vertelt: Wat is Street Art?

Iedere week vertel ik jullie een fijn verhaal óf een anekdote om deze virtuele Elfstedentocht nog leuker te maken. Een stukje geschiedenis, leuke feitjes en veel meer dingen die je nog niet wist én altijd had willen weten. Hoe leuk is dat!?

Openbare Street Art Tour

Afgelopen zondag mocht ik weer een openbare Street Art Tour doen. We bieden deze tour één keer per maand aan als openbare tour, op elke laatste zondag van de maand. De tour was ruim van te voren volgeboekt en we maakten daarom 3 groepjes van 15 man. Bij het begin van zo’n tour vraag ik altijd wat de mensen verwachten te zien op een Street Art Tour. Want wat is street art eigenlijk? ‘Gravity’ krijg ik dan vaak als antwoord. Als ik dan doorvraag en vraag wat ze daarmee bedoelen, blijken ze het niet te hebben over het Engelse woord zwaartekracht, maar zeggen ze vaak kunst op muren dat gemaakt is met spuitbussen. Ik leg hen dan uit dat graffiti eigenlijk voornamelijk het schrijven van namen op muren is. Street art is veel breder en dat daarmee vaak dingen worden bedoeld die gemaakt zijn om iets moois te maken in de openbare ruimte. Dat kunnen dus muurschilderingen zijn, maar ook installaties of stickers. 

Rare jongens die Romeinen

Ik vraag ze ook altijd of ze weten hoe oud graffiti is. Dan komen ze vaak op de jaren 70 en 80 uit. Maar eigenlijk is het al veel ouder. Want de holbewoners wilden al graag herinnerd worden en ook in de Griekse en Romeinse tijden waren er mensen die hun naam in de muren van tempels graveerden. Daar komt het woord graffiti ook vandaan. Het komt namelijk uit het Italiaans en Latijn en betekent iets als ingekraste tekeningen/schrijven of graveren. Die spuitbussen deden ze natuurlijk pas vanaf de jaren zeventig. 

Onleesbare letters

Het doel van graffiti is vaak je naam ergens achter laten op een muur zodat jouw naam gezien wordt. Maar een muur is ook statisch en maar op één plek zichtbaar. Daarom waren trams, metro’s en treinen het hogere doel. Want als je naam op zo'n voertuig stond was je door de hele stad of regio zichtbaar. Dit was natuurlijk wel illegaal en daarom gebruikten ze een alias én maakten ze hele moeilijke letters die door ons als leken en door de politie niet te lezen waren. Maar in de scène kreeg je alleen maar meer respect; hoe moeilijker de letter, hoe beter.  

Wil je ook eens met zo'n openbare Street Art Tour mee? Zondag 30 augustus is er om 13:00 uur weer eentje. Daarnaast kun je deze tour altijd voor je eigen gezelschap boeken.
Wat is jouw favoriete street art? Ik ben benieuwd, deel je de foto hieronder in de comments?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.