Deel deze blog

Tips voor de (beginnende) wielrenner: deel 2

Tips voor de (beginnende) wielrenner: deel 2

In mijn eerste blog vertelde ik al over hoe belangrijk goed materiaal is als je begint met fietsen en dat veiligheid altijd voorop staat. Maar hoe zit het met het comfortabel zitten op je fiets? Na het lezen van deze tips, zit jij wel goed!

Fiets eerst alleen

De eerste kilometers kun je het beste alleen fietsen. Zo leer je de fiets kennen, kun je wennen aan de houding en leer je goed te schakelen en te remmen. Ook het afstappen met klikpedalen kan een uitdaging zijn als je dit niet gewend bent. Als je dit in het begin een aantal keren oefent, wen je hier snel genoeg aan. Wanneer je een aantal keren een redelijke afstand hebt gefietst, raak je vertrouwd met je fiets en voelen de fiets en jij als één geheel. Fiets ook op verschillende ondergronden (asfalt, klinkers, stenen), weersomstandigheden (droog, nat, winderig) en terrein (vlak, heuvel, berg), zo zorg je ervoor dat je niet snel wordt verrast.

Bouw rustig het aantal kilometers en de snelheid op

Als beginnende fietser zal je snel vooruitgang boeken. Toch is het van belang rustig te beginnen; doe een warming-up en neem een gemiddelde snelheid die je langere tijd kan volhouden. Zo bouw je al snel conditie op zonder jezelf ‘over de kop’ te fietsen. Dit komt je veiligheid en daarmee ook je uiteindelijke fietsplezier ten goede. Ook leer je goed je energie te verdelen over de gehele rit en voorkom je dat je niet meer thuis kan komen. Ga enkel sprinten of een intervaltraining doen wanneer je gewend bent op de fiets en je veel ruimte hebt op de weg.

Zorg voor een comfortabele houding

Een juiste bikefitting is hierbij essentieel, dat vertelde ik eerder ook al. Wissel vervolgens regelmatig af van handpositie, verplaats hierbij je handen op het stuur naar ‘de beugels’ en andersom. Draai regelmatig met je nek om nekklachten te voorkomen. Pak het stuur niet overdreven hard beet, als je het stuur relaxter vasthoudt, voorkomt dit stijve handen en vingers. Wiebel regelmatig met je tenen om een slaap in je tenen te voorkomen.

Ik ben benieuwd hoe het jou op de racefiets vergaat. Voel je je al een beetje comfortabel op de fiets? Laat het weten in een reactie hieronder.    

PS. It giet oan!

Op pinkstermaandag, 29 mei 2023, klinkt het startschot voor de Fietselfstedentocht. 15.000 deelnemers fietsen 235 kilometer langs de Friese 11 steden. Fietsers én publiek genieten van deze prachtige toertocht die al meer dan 100 jaar wordt verreden. De Friesland is trotse sponsor van dit event en heeft hiervoor startbewijzen verloot. Fiets jij ook mee? Of sta je langs de route de strijders op de fiets aan te moedigen?

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.