Deel deze blog

Hoe beleef jij jouw wandeling?

Hoe beleef jij jouw wandeling?

Het was een mooie sportzomer dit jaar, van het EK voetbal tot de Olympische Spelen. Grootse prestaties en soms (onverwacht) tegenvallende, prachtige momenten afgewisseld door dramatische hoogte- en dieptepunten, euforische ogenblikken en momenten van berusting.
Die momenten kun je ook ervaren tijdens een wandeling in de natuur. Hoe beleef jij jouw wandeling(en)?

Het wauw-moment

Wandelen is natuurlijk geen Olympische sport. Nee, dat laat ik graag aan de snelwandelaars over.  Maar overeenkomsten zijn er zeker, het gaat allemaal om de beleving. Soms heb je een prachtige wandeling waar je het niet verwacht, of juist andersom als je denkt een prachtig pad te bewandelen wat dan ontzettend tegenvalt door de lange saaie betonpaden. Onverwachte ontmoetingen met mensen en in de vrije natuur levende dieren die voor een wauw-moment zorgen. Tijdens het wandelen kun je van alles meemaken. Een groot verschil is dat je door te wandelen de beleving niet vanaf de zijlijn meekrijgt maar deze zelf ervaart.

Daag jezelf uit

Dat bewegen helpt bij gezond en vitaal ouder worden, weten we allemaal. Het is daarbij wel belangrijk dat, zoals Prof. Scherder zegt, je nieuwe dingen moet blijven doen, jezelf moet blijven ontwikkelen. Ga voor een uitdaging waar je moeite voor doet, ook fysiek. Ik ben blij dat ik graag mag wandelen, want dan kun je die zaken mooi combineren. Immers, je kunt langere afstanden gaan wandelen, je kunt het tempo opvoeren, meer spieren gebruiken door met Nordic Walking stokken te gaan lopen of als je wilt een zware rugzak om doen. Je kunt het zo intensief maken als je wilt.

Vogels spotten als sport

Tijdens het wandelen geniet ik volop van de natuur en vind ik het een sport om de verschillende vogels te herkennen. En er zijn heel veel verschillende kan ik je vertellen. Prachtig om de herkenning te zien en het prikkelt de nieuwsgierigheid als je een vogel niet kunt thuisbrengen. Mijn vrouw en ik maken altijd veel foto’s als we wandelen en proberen dan via het internet de namen te achterhalen die we niet weten. Dan zie je dat er nog veel te leren is.

Kijk eens door een andere bril

Des te meer je kijkt, des te meer je ziet. Oefening baart kunst zal ik maar zeggen want gaandeweg ga je ook zaken zien die je voorheen misschien nooit opvielen. Ben je niet zo van de vogels, verbaas je dan eens over bijvoorbeeld de geometrische vormen van hoe een dennenappel is opgebouwd of hoe de bladeren van een varen allemaal gelijk zijn vormgegeven. Als je je verdiept in de natuur, dan blijf je je verwonderen.

Bewegen, beleven, genieten, jezelf uitdagen en (nieuwe) dingen leren zien: laat wandelen daar nou een uitgelezen manier voor zijn om dat te combineren! Nu de dagen nog lang en warm(er) zijn, een mooi moment om hiermee te beginnen, als je dat niet al deed. Ik wens je nog veel fijne wandelingen!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.