Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samen Fitter.  Heb je al een account? Log dan snel in.

Wanneer beweeg je te veel en wanneer beweeg je te weinig?

| 2 reacties

Zoals je in deze blog kunt lezen zijn er tal van signalen die je lijf geeft over de staat van zijn. Honger en een bezoek aan de WC zijn wel duidelijk, maar hoe voel je wanneer je overtraind bent? En waaraan merk je dat je inactief bent? Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit merken en of jullie nog tips hebben om deze signalen beter op te merken. 

Ik merk bijvoorbeeld dat ik geen kippenvel krijg op het moment dat ik veel stress ervaar, dat kan zijn door werk maar ook doordat ik een periode heel hard train. 

Voordat  je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst  aanmelden voor Doejemee.

2 reacties

  • Hoi Daan, fijn om te lezen dat je de blog leuk vindt. Ik lees dat je zowel fysieke stress in overdaad ervaart als je overactief gaat sporten en ook mentale stress als het druk is op het werk. Ik zie wel veel overeenkomsten daarin, je wil presteren! en investeren in het proces levert resultaat op! let wel goed op dat het lijf een eindige reserve heeft en dat je ook weer bij moet tanken. Soms levert het veel meer op als de intensiteit lager is en de tijdsinvestering minder. Door een nieuwe routine te vinden in beweeggedrag bijvoorbeeld, ga meer staan in plaats van zitten als je achter een bureau werkt, of handel je telefoongesprekken wandelend (ijsberend) af. Kleine beweegmomentjes maar zeker waardevol. 

    Sporten kan ook een hele goede uitlaatklep zijn, als ik voor mezelf spreek dan kies ik altijd voor surfen. Hierbij krijg je een gezonde dosis happy hormones, altijd handig. Dit is ook zo bij de runners high, alleen zul je dan wel intensief moeten sporten. Surfen kan echter net zo inspannend zijn als vissen, alleen dus wel met die gezonde dosis geluk. 

    Altijd goed om zo naar jezelf te kijken en zeker is de huidige manier van werken een enorme spiegel als het gaat om ingesleten routines. Bij mij heeft het onder andere geleid tot een nieuwe kijk op mijn werk en heb ik de waarde van informatie en expertise delen herontdekt. een mindshift die zonder corona niet zo snel was ontstaan. 

    Het klinkt alsof je een goede grip hebt op je stressoren en dat je adequaat handelt op jouw signalen. Ga zo door! 

    Beweeglijke groet, Frank

  • Hoi Frank, leuke blog en goeie vraag. Heel herkenbaar voor mij in het verhaal was dat ik stress bij mezelf vooral herken aan de manier waarop ik op mijn omgeving reageer. Dus in een stressvolle periode trek ik me wat terug (in mij hoofd) en kan kortaf zijn. Als de druk dan van de ketel is dan gaan de luiken weer open. Dus ik probeer het nu ook om te keren: door anders te reageren op mijn omgeving, probeer ik de stress er wat uit te krijgen. Om eerlijk te zijn heeft de thuiswerk-periode vanwege Corona heel erg geholpen om werk letterlijk en figuurlijk regelmatig op afstand te zetten. 

    Wat betreft inactiviteit is het voor mij een zichzelf versterkend fenomeen. Als ik heb gesport denk ik: yes, nu ga ik elke dag sporten, en kan ik wat doorslaan qua afstanden hardlopen en dergelijke. Dan moet ik soms gas terug nemen waarna een periode van relatieve inactiviteit volgt. Dus dat vind ik nog wel lastig om een goede routine te ontwikkelen. 

    Hartelijke groet, Daan