Deel deze blog

10 vragen aan Tjisse Brookman

10 vragen aan Tjisse Brookman

In het lab ontwikkelen we een nieuw leefstijlprogramma. De komende tijd delen leden of experts hun do's en dont's door 10 vragen te beantwoorden.

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Tjisse Brookman, ik hou me bezig met het verbinden van natuur en gezondheid voor een gezond leefklimaat.

2. Waarom ben je lid en ambassadeur van doejemee?

In vind dit een goed initiatief om met en voor elkaar de wereld aangenamer te  kunnen maken.

3. Wat doe jij om gezond en vitaal te leven?

Veel wandelen en fietsen en buiten zijn in de natuur. De echte waarden in het leven zijn meer dan macht, roem, aanzien en geld!

4. Wat zou je willen verbeteren aan je gezondheid of vitaliteit?

Ik zou wel wat meer rust kunnen nemen tussen alle activiteiten door, de agenda raakt wel eens te vol vanuit mijn enthousiasme.

5. Wat voor hulp zou je daar bij kunnen gebruiken?

Ik zou nog meer de natuur in kunnen gaan!

6. Wat vind je van het Samen Fitter idee?

Ik vind het een heel mooi initiatief. Mijn advies: klein beginnen. En sluit aan bij ervaringsdeskundigen. Laat bijvoorbeeld mensen die zelf obees zijn geweest advies geven aan leden die willen afvallen. Chirurgen die de ziekte krijgen die ze zelf behandelen leren heel veel bij over hoe een patiënt de ziekte ervaart. Er zijn veel raakvlakken met positieve gezondheid en het spinnenweb van Machteld Huber. Breng de beweging in kaart die je maakt met dit model.

7. Hoe kunnen we jou enthousiast maken om mee te doen? En waar zou je op afhaken?

Ik ben al vrij actief. Ik zou wel in een soort ambassadeursrol willen fungeren.Ik heb een redelijk netwerk waar ik mensen mee kan betrekken. Ik haak af wanneer mensen niet voorbij het eigen belang willen kijken, of alleen gaan voor de korte termijn. Juist door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel kom je op de lange termijn verder en meestal is dat ook voordeliger.

8. Hoe kijk je naar belonen van gezond gedrag? Welke beloning zou jou stimuleren om in actie te komen?

Let op dat mensen die niet beloond kunnen worden omdat ze niet mee kunnen doen vanwege aandoeningen zich niet buiten spel gezet voelen!. En een scheerapparaat cadeau geven bij het afsluiten van een zorgverzekering is niet voor niks verboden. Dit soort dingen moet je niet doen, dat past niet bij een zorgverzekeraar. Belonen met korting op sportschoenen en gezonde voeding wel. En je zou als beloning clinics op ijsbanen kunnen geven en daarbij korting op schaatsen.

9. Heb je tips of ideeën voor Samen Fitter?

Een samenwerking met de Stichting Nature for health zou mooi zijn. Deze stichting verbindt natuur en gezondheid op verschillende manieren met elkaar. De voorzitter is een internist die o.a. ook het vitaliteitsprogramma Vital 10 heeft ontwikkeld. Gezond natuurwandelen past hier ook goed in. En je zou hier prima online trainingsprogramma’s in op kunnen nemen.

10. Wanneer gaat Samen Fitter volgens jou een succes worden?

Het moet uitdagend zijn, een fun factor hebben, laagdrempelig, niet moeilijk, en je moet snel resultaat kunnen zien. Mensen moeten vrij in hun keuze zijn. Werk met aansprekende voorbeelden. Organiseer ook live activiteiten, doe niet alles alleen maar digitaal. Het is mooi als mensen elkaar zo kunnen helpen!

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

  • interessant Tjisse! ik ben net aangeschoven bij Doe je Mee en lees jouw blog.
    Ik ben zelf oa Mind-Walk trainer-coach, bewegen en ontspannen in de natuur (met achtergrond in welzijn, arbeidstoeleiding en personeelsvoorziening
    We hebben een landelijk netwerk (en zelfs daarbuiten) van trainers en coaches.
    Ken je onze trainingen en activiteiten ook al?
    We zijn ons bewust dat we voor heel veel mensen iets zouden kunnen betekenen op gebied van gezondheid, vitaliteit en leefstijl, particulier en op de werkvloer, voor jong en oud. Daarbij ben ik voorstander van samenwerken, sparren en faciliteren van integrale trainingen en trajecten. Misschien kunnen we eens contacten?