Deel deze blog

Community canvas

Community canvas

Wij delen ons Community Canvas met jou 
De Friesland is begonnen met community Doe je mee. Dit is doorontwikkeld in Samen Fitter. In de voorbereiding van Doejemee.nl hebben we voor het lab en de andere communities het Community Canvas ingevuld. Dat heeft ons geholpen te bepalen waar de community voor staat, wat je er kunt en wat je er voor nodig hebt. Speciaal voor leden van het Lab hebben wij een community canvas ontwikkeld die je hier kunt downloaden. Wil je snel weten hoe het werkt? Kijk dan de vlog. Wil je van de hoed en de rand weten? Lees dan deze blog. 

Wat is het Community Canvas?

Het Community Canvas is een model dat kan helpen bij het maken of onderhouden van een community. Een algemene omschrijving van community is dat het organisaties zijn die mensen samen brengen. Waarbij een gevoel wordt gecreëerd dat je ergens bij hoort, met andere mensen een gezamenlijke identiteit deelt en dat hierbij waardevolle en langdurige relaties ontstaan.  

Met het Community Canvas is het overzichtelijk om bepaalde onderdelen en thema’s voor ogen te houden. Welke belangrijk zijn bij het maken en onderhouden van een community.  Het canvas bestaat uit 3 algemene delen: identiteit, ervaring en structuur. Deze 3 delen zijn opgedeeld in totaal 17 thema’s.

Hoe werkt het Community Canvas?

Het werkt het het beste als je het Community Canvas groot uitprint en op de muur plakt. Dit maakt het voor jezelf wat overzichtelijker, en daarnaast is het leuk dat andere mensen ook je ideeën kunnen lezen! Hieronder behandelen wij kort de 3 algemene delen van het canvas, en de daarbij behorende thema’s.

  1. Identiteit

Het beschrijven van een gezamenlijke identiteit is erg belangrijk. Maar, het definiëren van een identiteit kan moeilijk zijn omdat dit minder ‘tastbaar’ is dan de andere 2 onderdelen van het canvas. Toch is het belangrijk om dit deel van het canvas niet over te slaan. Het onderdeel identiteit is namelijk misschien wel de belangrijkste factor in het succesvol worden van een community!

Het bepalen van een gezamenlijke identiteit kan je doen aan de hand van twee algemene vragen: wie zijn wij eigenlijk, en waar geloven we in als organisatie? Om de identiteit nog beter te kunnen bepalen kan je het onderstaande deel van het canvas invullen. Deze bestaat uit: het doel, lid identiteit, waarden, de definitie van succes en het merk. Het bepalen van het doel is het allerbelangrijkste, als dat goed staat volgt de rest (bijna) vanzelf. Tip bij het bepalen van het doel: Vraag bij ieder voorstel dat iemand doet nog eens (of een paar keer) waarom. Zo kom je uiteindelijk bij de kern.

  1. Ervaring

Als je een identiteit opgeschreven hebt is het belangrijk om je te verdiepen in de ervaring van de community leden. Want wat gebeurd er eigenlijk in de community? En wat is de waarde hiervan voor de leden? De ervaring binnen een community start altijd bij het begin: het moment dat iemand mee gaat doen aan een community. En eindigt altijd bij het einde: het moment dat iemand de community verlaat. De momenten hier tussen moeten een waardevolle reis zijn voor de leden.

In de reis tussen het begin en eindpunt zijn er vijf belangrijke onderdelen: gedeelde ervaringen, rituelen, inhoud, regels en rollen. Gedeelde ervaringen zijn erg belangrijk om mensen samen te brengen en deze waardevolle relaties te laten ontstaan. Rituelen helpen daar ook bij, en maken dat mensen terug komen. Daarnaast is inhoud erg belangrijk, want een community zonder inhoudsstrategie is een community die eigenlijk nergens heen gaat. Het is belangrijk om relevant te blijven voor je leden. Ook is het belangrijk om regels te maken, zodat iedereen in de community weet waar hij/zij aan toe is. En als laatste is het goed om aandacht te geven aan het feit dat mensen in een community verschillende rollen kunnen spelen, en hierbij waarschijnlijk ook verschillende dingen nodig hebben.

 3. Structuur

Een niet onbelangrijk onderdeel van een community is de manier waarop het georganiseerd is. Het is goed om hier een bepaalde structuur in te hebben, om zo een community succesvol te maken voor een langere tijd!

Als eerst is het van belang om te weten wie de community gaat besturen. Is dit vrijwillig? Wie is er allemaal bij betrokken en hoe zijn de rollen verdeeld? Daarbij is het ook goed om na te denken wie er over de belangrijke keuzes gaat. Ook zijn financiën niet onbelangrijk, want vaak is dit een struikelpunt waardoor een community op de lange termijn niet overleefd. Daarnaast is het goed om na te denken op welke kanalen de community aanwezig gaat zijn. Is dit zowel offline als online? Het maken van keuzes hierin heeft invloed op de ervaring die je de leden geeft. Als laatst, is het van belang om te beslissen over hoe de data van leden beheerd gaat worden.

 Wat vind jij van het Community Canvas?

Nu de onderdelen van het Community Canvas uitgelegd zijn, zijn wij benieuwd naar jou opmerkingen of vragen! Of wellicht heb je het Canvas al eens gebruikt en ben je hier positief of negatief over. Laat  dit hier onder weten en deel je ervaring. In de komende perioden gaan wij meer canvassen delen in deze community. Heb je liever een keer begeleiding bij het gebruik van deze of andere canvassen, en draagt het bij aan het doel van de community? Wij helpen graag.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.