Deel deze blog

Geslaagde eerste MeetUp over de invloed van je omgeving op je gezondheid

Geslaagde eerste MeetUp over de invloed van je omgeving op je gezondheid

Maandagmiddag 25 november was de eerste MeetUp ‘nieuwe stijl’. Georganiseerd door het Lab van Doejemee.nl. Op het hoogste puntje van Friesland, in de panoramazaal van de Achmeatoren kwamen 50 geïnteresseerden bijeen om te luisteren naar een inspirerend verhaal van Ruth Koops van 't Jagt  van de Aletta Jacobs School of Public Health. Naast luisteren moest iedereen ook aan de slag met het onderwerp. Hoe gezond is Leeuwarden?

Om 12.00 uur kon iedereen een broodje pakken, kennismaken, bijpraten maar ook vooral genieten van het uitzicht. Leeuwarden was goed te zien maar er was teveel mist om vandaag de Waddeneilanden te spotten. Om 12.15 uur ging Ruth van start na een introductie van Foppe Hemminga. Geen tijd om rustig achterover te zitten want het werd meteen actief. “Neem je wel eens de trap? Ga staan bij nee en zitten bij ja.” Er volgde een stuk of 10 vragen. Of je weleens een rondje gaat wandelen vanuit je huis, of je last hebt van omgevingsgeluid, of er in de buurt plekken zijn voor kinderen om te spelen maar ook of er bijvoorbeeld een snackbar in de buurt is. Alledaagse vragen en keuzes waar je niet elke dag bij stil staat.

MeetUp de gezonde huiskamer

Wat is de ‘Gezonde huiskamer’?

De ‘Gezonde Huiskamer’ is een bus die rondrijd door de provincies. Ruth legt uit dat het een plek is waar een leefstijlcheck gefaciliteerd wordt. Waar je gesprekken kunt voeren over een (gezonde) levensstijl en waar je inspiratie vindt om je gezondheid in kleine stappen te verbeteren. “Het grote voordeel van de bus is dat hierdoor ‘de Gezonde Huiskamer’ verrijdbaar is. Zo worden inwoners van plattelandsgebieden en buitenwijken van steden makkelijker bereikt.”

Hoe gezond is Leeuwarden eigenlijk?

Om ons te laten ervaren wat ze doen gingen zes groepen aan de slag met een kaart van Leeuwarden. Een van de vragen was; ‘welke plekken dragen bij aan fitheid?’ Antwoorden waren veelal plekken waar het groen is. Groene ster, Leeuwarder bos, Vossenpark, Kalverdijkje, Rengerspark en Prinsentuin werden genoemd. Lekker wandelen maar ook plekken waar je koffie drinkt met mensen, winkels met veel groente en fruit en veilige wandelpaden en oversteekplaatsen. Er waren ook plekken waar men liever niet komt. Dat zijn de parken in de avond en drukke plekken met verkeer. De tijd was te kort om alles te doen. Daarom zal Ruth binnenkort hier op het Lab meer informatie delen en nog een aantal vragen stellen.

MeetUp gemist?

Deze meetups organiseren we regelmatig met onze leden, partners en geïnteresseerden. Zo kunnen we kennis en inspiratie met elkaar delen. Als je lid bent van het Lab weet je als eerste wanneer de volgende MeetUp georganiseerd wordt.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.