Deel deze blog

Langer veilig en vitaal thuis wonen. Welke service is het meest nuttig?

Eind december zijn  en ik in gesprek geweest met  en  om te verkennen welke service het meest nuttig kan zijn voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen. In deze blog vertellen we je graag waar we mee aan de slag zijn geweest en wat de uitkomst van dit gesprek was. 

Waarom veilig en vitaal thuis wonen?

Mensen worden steeds ouder en willen langer en zelfstandig thuis blijven wonen. Langer thuis blijven wonen heeft een grote impact op de omgeving en op familie (mantelzorgers). Daarnaast zijn er allerlei uitdagingen rondom veiligheid en eenzaamheid. Welke hulpmiddelen zijn er als je vader zich niet veilig voelt 's avonds? Hoe zorg je ervoor dat je een dementerende kunt volgen tijdens zijn loopje door de buurt? Veel vragen maar voor veel mensen nog erg lastig om de juiste oplossingen en antwoorden te vinden. 

Wij willen mensen ondersteunen in het behouden van hun fysieke en sociale gezondheid in de eigen omgeving. We willen hen zolang mogelijk betrekken bij de samenleving. Hierdoor voorkomen we sociaal isolement en gaan we eenzaamheid tegen. We doen dit vanuit de gedachte dat aandacht van anderen gecombineerd met actuele data en slimme technologie kunnen helpen bij het welzijn van mensen.

Service per thema

Welke dienst is het meest nodig voor ouderen? Stefan, Foppe en ik hebben diensten omschreven die aangeboden kunnen worden aan ouderen die langer thuis willen blijven wonen. De diensten bieden elk een oplossing voor verschillende thema's. Tijdens de sessie hebben we de vraag gesteld binnen welk thema de meeste waarde kan worden toegevoegd. We hebben de volgende thema's voorgelegd:

1. Persoonlijke hulp aan huis

  • Assistent aan huis - Persoonlijke assistentie aan huis voor huishouden en klussen in en rondom het huis

2. Hulpmiddelen

  • Welzijnsshop - Diensten en producten (hulpmiddelen) online bestellen met ondersteuning via chat / vragenlijsten

3. Veilig thuis wonen door de inzet van de juiste domotica en laagdrempelig contact met een welzijnscoach

  • Veilig thuis - Altijd laagdrempelig contact met een welzijnscoach die op basis van de woonsituatie, leefstijl en behoefte helpt bij de keuze voor en de aanschaf van hulpmiddelen. Ook biedt de welzijnscoach een luisterend ook voor ouderen die behoefte hebben aan contact.

4. Mantelzorg ondersteuning

  • Mantelzorg ondersteuning - mantelzorgers zijn steeds vaker (onbewust) overbelast. De app voor mantelzorgers helpt om taken te regelen en af te stemmen met andere mantelzorgers. De app helpt bij het afstemmen en beantwoorden van vragen als; Wie gaat wanneer bij pa langs? Wie gaat mee naar de dokter? 

5. Leefstijl coaching

  • Leefstijl coaching - Leefstijl coaching in de vorm van actieve begeleiding. Er wordt gekeken naar gewicht, beweging, eetpatronen en 1x per maand heeft de coach contact met de oudere. 

De veilig thuis dienst kreeg de meeste stemmen. De groep mocht per persoon 10 stemmen uitdelen. Het eindtotaal zag er als volgt uit:

  • Assistent aan huis: 8 stemmen
  • Welzijnsshop: 9 stemmen
  • Veilig thuis: 24 stemmen
  • Mantelzorg ondersteuning: o stemmen
  • Leefstijl coaching: 6 stemmen

Een duidelijke voorkeur voor het thema "Veilig thuis". 

Feedback tijdens de sessie

Tijdens de sessie werd duidelijk er nog en nog belangrijke punten gemist werden dat de volgende punten nog werden gemist binnen de omschreven services: 

- Denk erom dat je bij digitale oplossingen zorgt voor een app die aangepast is op de doelgroep ouderen. Bijvoorbeeld door grotere letter en groter buttons. 

- Is het ook mogelijk om iets te bieden op het gebied van medicatieveiligheid? Dit is een groot probleem bij ouderen.

- Is het mogelijk om valpreventie binnen en buiten huis toe te voegen bij de dienst Veilig thuis?

- Is het mogelijk om specifiek iets te ontwikkelen om eenzaamheid tegen te gaan? Denk aan het vinden van gezelschap thuis en leuke activiteiten in de buurt.

Stuk voor stuk mooie toevoegingen die we mee gaan nemen in het ontwikkelproces. 

Vervolg

Het project "Langer veilig en vitaal thuis" is een belangrijk project waarbij we jullie feedback in inbreng nodig hebben. 

Vind jij dit een interessant onderwerp en wil je meedenken en testen? Geef het aan in de poll.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.