Deel deze blog

Resultaten onderzoek langer veilig thuis wonen

Resultaten onderzoek langer veilig thuis wonen

In mei hebben we onderzoek gedaan naar het inschakelen van bekenden of buurtgenoten bij ongelukken in huis. De resultaten zijn binnen en dit geeft mooie inzichten.

Het onderzoek

In Nederland stimuleren we ouderen om steeds langer thuis te blijven wonen. In veel gevallen is dit ook mogelijk, maar het brengt ook de nodige zorgen met zich mee. Daarom onderzoeken wij de mogelijkheden om oudere mensen langer veilig thuis te laten wonen. Omdat we geloven in de kracht van de “Mienskip”  (de gemeenschap)  zoeken we naar de mogelijkheden om bekenden en buurtgenoten in te kunnen schakelen als er thuis iets aan de hand is. Door dit onderzoek willen we erachter komen hoe ouderen nog beter ondersteund kunnen worden om hen zo langer veilig thuis te laten wonen. In de vragenlijst wordt gevraagd naar de woonsituatie van de ouderen, welke apparaten er al gebruikt worden (smartphone, smartwatch) en of men behoefte heeft aan een service waarbij de hulp van bekenden of buurtgenoten ingeschakeld kan worden. 

Resultaten

De vragenlijsten zijn door meer dan 470 respondenten ingevuld. Vanuit kinderen van ouderen ontvingen we ongeveer 100 ingevulde vragenlijsten en de rest van de antwoorden kwamen vanuit ouderen zelf. Veel reacties dus! Uit de antwoorden hebben we behoorlijk wat inzichten kunnen halen. We zullen hier niet alle antwoorden en resultaten delen maar hierbij wel de meest belangrijke inzichten:

Reacties ouderen

  1. Het grootste deel van de deelnemers valt in de categorie 65-69 (30%) of 70-74 jaar (30%).
  2. De meeste ouderen wonen samen (70%) in een zelfstandige koop of huurwoning.
  3. 7,5% van de ouderen maakt zich zorgen over de woonsituatie. In de nabije toekomst schat 14% in dat ze zich zorgen zullen maken. 
  4. Ouderen maken zich vooral zorgen over het feit dat ze geen hulp in kunnen schakelen bij een huishoudelijk ongeval (43%) of bij medische problemen (25%). Vooral alleenstaande ouderen boven de 85 maken zich zorgen dat ze geen hulp in kunnen schakelen of dat er onbekenden voor de deur staan. 
  5. Gemiddeld ziet 44% het zitten om hulp van onbekenden in te schakelen. 32% geeft aan hier neutraal in te staan.
  6. Bijna alle deelnemers hebben een smartphone. Daarnaast wordt door 10% een smartwatch gebruikt.
  7. De smartphone en de draagbare alarmknop zijn de meest wenselijke apparaten om hulp mee in te schakelen. De slimme speaker is het minst wenselijk.

Reacties kinderen van ouderen

  1. Het grootste deel van de kinderen geeft aan dat hun ouders in de leeftijdscategorie vallen van 85 jaar of ouder (39%). 
  2. De meeste ouderen wonen samen (50%) in een zelfstandige koop of huurwoning (88%).
  3. 37% van de kinderen maakt zicht zorgen over de woonsituatie van hun ouders.
  4. Kinderen maken zich vooral zorgen over het feit dat ze geen hulp in kunnen schakelen bij een huishoudelijk ongeval (51%) of bij medische problemen (26%). Maar bij de kinderen zien we ook zorgen om brand en onbekenden voor de deur veel voorkomen.
  5. Een groot deel (81%) van de kinderen zou graag zien dat de ouders hulp kunnen inroepen van een vertrouwd persoon in de buurt als er iets aan de hand is. 
  6. 61% heeft geen smartphone of tablet in huis. Daarnaast wordt door 10% een smartwatch gebruikt.

Samen met Homies Alarm (de partner waarmee dit onderzoek is vormgegeven) bepalen we de komende periode welke service we samen kunnen ontwikkelen. 

Wil je meedenken over deze service? Laat je reactie achter en we houden je op de hoogte.

Deel deze blog
Anonymous

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.